Vernisajul expoziției „Pictură românească din colecția Fundației Bonte”
Autor: Magdalena Popa Buluc | Publicat pe: 08 feb 2017, 13:05
WhatsApp
Muzeul Național de Artă al României  (MNAR),  Fundația Bonte  și  Institutul Cultural Român  vă invită luni, 13 februarie, la vernisajul expoziției cu titlul „ Pictură românească din colecția Fundației Bonte ” care va avea loc la Muzeul Colecțiilor de Artă.

Reunind 57 de lucrări realizate de artiști dintre cei mai prestigioși, dintre care nu puteau lipsi Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Ștefan Dimitrescu, Camil Ressu, Magdalena Rădulescu sau Alexandru Ciucurencu, expoziția exprimă opțiunea pentru configurarea unui anume specific românesc conținut într-o colecție privată de artă. Aceasta s-a constituit în anii petrecuți în România de omul de afaceri portughez Alain Bonte, cel care a întemeiat fundația cu caracter cultural care îi poartă numele și care are printre obiective promovarea artei românești în plan național și internațional. 

Prezentată în anul 2016 la Palatul Național Ajuda din Lisabona, expoziția curatoriată de Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanța, este oferită acum publicului din România, completând cu lucrări importante paleta de lucrări create în România în perioada 1875-1945 și aflate în colecțiile MNAR. 

„Faptul că Muzeul Colecțiilor de Artă va include pentru o vreme o parte din colecția Fundației Bonte în programul său expozițional rezultă din două direcții convergente în favoarea pasionaților de artă: pe de o parte din dorința noastră de a mijloci întâlnirea cu colecții valoroase de artă, de a accentua importanța colecționarilor în circuitul operei de artă și, pe de altă parte, din generozitatea domnului Alain Bonte care consideră, ca și noi, că bucuria relației privilegiate cu opera de artă trebuie extinsă către publicul larg” a subliniat Călin Stegerean, director general al MNAR, în catalogul expoziției. 

În același context, Alain Bonte, președinte al Fundației Bonte exprimă un punct de vedere dedicat evenimentului: „Pentru specialiștii și publicul român, expunerea în premieră a acestui ansamblu de opere va putea constitui încă un argument în favoarea școlii naționale de artă, o pledoarie pentru originalitatea și valoarea acesteia în plan european…”. 

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 februarie-30 aprilie și va include ghidaje speciale și alte activități educative pentru public.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?