Verestóy Attila, DECES. Kelemen Hunor, mesaj UDMR: A crezut în Ținutul Secuiesc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Verestóy Attila, președintele Organizației Odorheiu Secuiesc, a murit la vârsta de 63 de ani. Un comunicat de presă al UDMR, semnat de președintele partidului, Kelemen Hunor, a fost transmis în urmă cu scurt timp. 

Senatorul UDMR a murit în urmă cu o zi la Viena. 

Iată mesajul transmis de UDMR, semnat la Kelemen Hunor: 

”Cu profundă durere anunțăm trecerea în neființă, la numai 63 de ani, a colegului nostru, senatorul Verestóy Attila, președintele Organizației Odorheiu Secuiesc. Ne luăm rămas bun de la un om deosebit, un coleg și prieten, un politician de excepție, dedicat comunității maghiare, pe care a reprezentat-o cu cinste și loialitate în Parlamentul României.

”Telefonul său a fost ascultat”

Încă dinainte de căderea căderea regimului comunist, Verestóy Attila a fost dedicat cauzei maghiare, iar interesul său a atras atenția fostei Securități. Potrivit afirmațiilor sale, după ce a fost contactat de unii diplomați ai Ambasadei Ungariei - el a reușit, în repetate rânduri, să distribuie materiale de presă maghiare în Ținutul Secuiesc. Telefonul său a fost ascultat și i-a fost retras statutul de stagiar.

”Fondator al UDMR”

Însă după schimbarea regimului, Verestóy Attila și-a asumat rolul de fondator al Uniunii Democrate Maghiare din România. Implicarea sa în viaţa comunităţii a fost strâns legată de activitatea parlamentară, fiind membru permanent al Legislativului de la București.

Verestóy Attila și-a dedicat toată viața comunității maghiare, a crezut foarte mult în progresul și a contribuit la dezvoltarea Ținutului Secuiesc.

[citeste si]

Prin Fundația pe care a înfiinţat-o în 2008, a oferit sprijin financiar și asistență prin intermediul concursurilor de proiecte. În centrul activității filantropice a Fundației Verestóy Attila s-au aflat localnici maghiari, tineri, studenți, studenți, persoane defavorizate, bolnavi și vârstnici.

”Exemplu de solidaritate”

Verestoy Attila ştia, mai presus de toate, cum trebuie educată comunitatea maghiară. El a insistat ca predecesorii Uniunii să fie înlocuiți de o generație tânără, care să își asume responsabilitatea pentru perpetuarea regiunii și să fie pregătită pentru sacrificii în acest scop. Verestóy Attila a fost un exemplu de solidaritate. S-a născut la 1 martie 1954, la Odorheiu Secuiesc.

A fost căsătorit, tatăl unui copil și bunicul a doi nepoți. Și-a început studiile în orașul natal, apoi a absolvit Facultatea de Inginerie Chimică la Universitatea Tehnică din București. În 1999 a devenit doctor în științe chimice. Înainte de 1989 a lucrat ca inginer la Sfântu Gheorghe și apoi la Odorheiu Secuiesc. A fost lector la Universitatea Tehnică din București, apoi cercetător la Institutul de Cercetări Chimice Anorganice București. După 1990, a devenit consilier al Frontului Salvării Naționale, membru al grupului de experți al vicepreședintelui Károly Király.

”Exemplu pentru noi toți”

În perioada februarie-mai 1990 a fost membru al Consiliului Unității Naționale Provizorie, președinte al Comisiei permanente pentru minorități. Din 1990, a fost senator UDMR de Harghita și de mai multe ori liderul grupului Uniunii din Senat. Angajamentul față de comunitatea maghiară din Transilvania va fi un exemplu pentru noi toți. Cu tristețe ne luăm rămas bun de la fostul senator, colegul și prietenul nostru. În numele Uniunii Democrate Maghiare din România transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate. Odihnește-te în pace, Attila!”. 

*Intertitlurile aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel