Data publicării:

Verdictul meteorologilor: Schimbările climatice sunt vinovate pentru valul de căldură „ucigaș” din iarna aceasta, în America de Sud

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Conform unui studiu publicat marți, încălzirea globală a fost principalul factor care a generat valul de căldură care a afectat America de Sud în cea mai mare parte a lunilor august și septembrie, crescând temperaturile cu până la 4,3 grade Celsius, transmite Reuters.

Temperaturile au atins pragul de 40 de grade Celsius în numeroase zone din Brazilia, Paraguay, Bolivia și Argentina spre sfârșitul iernii și în debutul primăverii din emisfera sudică, potrivit studiului realizat de grupul științific World Weather Attribution.

Studiul a subliniat că cel puțin patru decese legate de căldură au fost raportate în Sao Paulo, cel mai mare oraș din America de Sud, dar numărul real al deceselor va fi probabil stabilit în lunile următoare prin analizarea certificatelor de deces.

Julie Arrighi, una dintre coautoarele studiului și director la organizația non-profit Red Cross Red Crescent Climate Centre, a menționat: "Căldura poate fi fatală, în special în primăvară, când oamenii nu sunt încă adaptați la temperaturi extreme de peste 40 de grade Celsius."

Studiul a fost realizat de un grup de cercetători din universități și agenții meteorologice din întreaga lume.

Anul curent pare să fie pe cale să devină cel mai cald din istoria înregistrată a lumii, conform afirmațiilor Serviciului de Schimbare Climatică Copernicus al Uniunii Europene, făcute săptămâna trecută.

Valurile de căldură înregistrate vara în emisfera nordică - inclusiv în Statele Unite, Europa și China - vor contribui semnificativ la acest record. Totuși, remarcabil este faptul că America de Sud a înregistrat temperaturi atât de extreme în timpul iernii, conform expertului în climă Gareth Redmond-King de la Unitatea de Informare Energetică și Climatică din Londra. El nu a fost implicat în studiu.

În plus față de încălzirea globală, apariția fenomenului climatic El Niño în acest an a contribuit și ea la creșterea temperaturilor, dar studiul a subliniat că acest factor a avut un impact minor comparativ cu schimbările climatice.

Studiul avertizează că, dacă încălzirea globală ajunge să depășească cu 2 grade Celsius media preindustrială, evenimente similare de căldură în regiunea America de Sud sunt prognozate să se producă la fiecare cinci sau șase ani.

Luna trecută, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că țările nu fac suficient pentru a combate schimbările climatice, iar obiectivele naționale actuale privind clima ar putea duce la o creștere de 2,5 grade Celsius a temperaturilor globale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel