Data actualizării:
Data publicării:

Ventilatorul din dormitor, răcoros dar periculos

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Să ai un ventilator în dormitor poate fi răcoros, dar foarte periculos, atrag atenția experții. Faptul că-ți supui organismul unei răciri forțate și curenților de aer produși de ventilator, îți foarte declanșa afecțiuni grave. Iată care sunt acestea.

Ventilatorul din dormitor, răcoros dar periculos. Cu toate ploile de care ne plângem că ne strică zilele, noaptea am ajuns să dormim cu geamurile deschise, să dăm drumul la ventilatoare sau la aerul condiționat, pentru că ne e cald și transpirăm.

Organismul uman se odihnește cel mai bine dacă temperatura în cameră este undeva între 18 și 20 de grade Celsius, dar faptul că alegem să răcim incinta folosind aparate care produc curenți de aer nu e un lucru tocmai bun.

Potrivit unui expert în somn, ne putem provoca diverse afecțiuni sau ne putem înrăutăți starea de sănătate, fără să realizăm.

Lista de afecțiuni

Alergiile, astmul și ochii uscați, toate pot fi provocate sau exacerbate de aceste dispozitive care, în timp ce răcesc camera, agită praful care conține și particule de polen.

Mark Reddick, expert în somn și relaxare, notează pentru Sleep Advisor, că din acest motiv trebuie să evităm să punem ventilatoarele pe birouri, pe podea sau aproape de tavan. El spune că dacă în timpul zilei ținem camera întunecată și bem apă rece în loc de cafea sau alcool, ne răcorim natural și mult mai bine decât o fac ventilatoarele sau aparatele de aer condiționat.

„Pentru unii, ventilatorul montat pe tavan sau pus jos, pe podea, îi ajută să doarmă și să se răcorească în timpul nopții. Pe alții, însă, îi ține treji și le provoacă sau agravează crizele de astm, alergiile sau le usucă ochii. În afara faptului că agită praful depus în cameră și particulele de polen din el, uitați-vă și la palele ventilatorului. Când le-ați curățat ultima dată? Sigur s-a depus praf înauntrul lui" a arătat Mark Reddicks.

Usucă ochii

În afara de acestea, faptul că-ți supui pielea, ochii și gura unui curent constant de aer rece poate duce și la alte probleme.
Reddick spune că: „un curent de aer constant pe corpul tău îți usucă pielea. Loțiunile și cremele te ajută în oarecare măsură să previi asta, dar dacă pielea ta este prea uscată nu e suficient și trebuie să ai foarte mare grijă".

Același curent de aer îți usucă și ochii, pentru că „mulți oameni dorm cu ei parțial deschiși, oricânt de ciudat pare", arată expertul.
„Asta poate duce la uscarea excesivă a ochilor, iritații, infecții. Este și mai problematic dacă purtați lentile de contact noaptea, în când dormiți".

Îți poate irita sinusurile

Și în zona gurii/gâtului pot fi probleme din cauza ventilatoarelor. „Curenții de aer ne pot usca gura, gâtul și nasul, ceea ce duce la iritarea sinusurilor și forțează organismul să producă mucus în exces ca să contracareze aceste efecte".

Apoi, aerul rece poate face musculatura să se contracte. De aceea ne putem trezi cu dureri date de crampe musulare și înțepeniți.
Reddick recunoaște, însă, că toate aceste efecte negative depind de rezistența orgnismului, de aceea fiind esențial „să găsești metoda de a te răcori care este cea mai bună pentru tine"

Cu valul de caniculă care s-a abătut peste Marea Britanie, experții Serviciului Național englez de Sănătate (NHS) au compus o listă cu lucruri simple care ne ajută să ne răcorim:

- să stăm la umbră, să bem apă și să evităm alcoolul și cafeaua,

- dacă ventilatoarele sunt iritante, mai bine să acoperim geamurile cu perdele opace și deschise la culoare și să le ținem închise (aerisirea se face seara sau dimineața),

- să facem dușuri reci și să purtăm haine subțiri și largi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel