Data publicării:

Venituri nerușinate. Sau nu!

Autor: Sorin Roşca Stănescu, sorin_rosca_stanescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
srs13
srs13

Din nou aceasta tema e la ordinea zilei. Cat de mari trebuie sa fie diferentele salariale? Dar diferentele de venituri? Asemenea intrebari se pun, desigur, doar atunci cand este vorba de bani publici. De societati al caror actionar majoritar este statul. Daca exista salarii nerusinate, cum trebuie ele amputate? Daca exista venituri nerusinate, ce e de facut? Dar cand sunt, sau nu sunt, salariile si veniturile nerusinate?

Ma feresc cat pot de mult de populism. Si totusi, nu pot sa nu remarc faptul ca masura Guvernului Ponta de a stabili un raport de 6 la 1 intre salariile medii brute pe ramura este corecta si echitabila. Este adevarat, aceasta s-a intamplat dupa destul de multa balbaiala. Pentru ca, la inceput, Victor Ponta a dorit o lege cu care niciun parlamentar nu ar fi putut fi de acord. Era preconizata un fel de amputare artificiala a salariilor unor bugetari. Pana la urma, ordonanta de urgenta aprobata in Parlament a fost o solutie corecta si constitutionala. Si, mai ales, aplicabila. A ramas insa in suspans problema veniturilor. Veniturile pot depasi de cateva ori salariul.

 Nu cumva ne intoarcem de unde am plecat? E bine sau este rau ca intr-o societate cu capital de stat, in functie de criteriile de performanta, managerii, dar si membrii Consiliilor de Administratie pot obtine, la capatul anului sau chiar lunar, sume care, cel putin aparent, eludeaza prevederile ordonantei de urgenta adoptate in Parlament? Da si nu. Si voi explica de ce. De ce da si de ce nu. Cand e da si cand e nu.

 Criteriile de performanta care trebuie sa stea la baza oricarui contract de management, fie ca e vorba de o societate de stat, fie ca e vorba de o societate particulara, sunt extrem de importante. Daca sunt stabilite nu formal, ci cu seriozitate si, mai ales, cu scrupulozitate. Si daca indeplinirea lor este urmarita corect. La ce ma gandesc? Sunt societati ale statului aflate de pilda in pierdere. Cum este, sa spunem, Posta. Atunci cand o persoana castiga contractul de management, este absolut obligatoriu sa o faca fiindca a probat, cel putin la nivel teoretic, ca are capacitatea de a imbunatatii lucrurile. De a duce societatea la profit. In baza unui plan agreat de ambele parti. Nu instrainand, pur si simplu, activele. Sau valorificand fierul vechi. Daca acest plan este bun si agreat si de reprezentantii statului, atunci poate ca in locul pierderilor sa apara profitul. Acest profit este mai mare sau mai mic in functie de pregatirea, de experienta si de ingeniozitatea managerului, in raport cu efortul intelectual si chiar fizic pe care trebuie sa il depuna. In contractul de management pot fi inscrise etapele si parametrii viitoarei evolutii pozitive. Daca acestia sunt atinsi la nivel maximal, atunci si venitul, dincolo de salariu, al managerului trebuie sa fie pe masura. In caz contrar, pleaca in privat.

Citește mai multe pe CorectNews 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel