Veneția interzice navelor de croazieră să intre în centrul istoric al orașului. UNESCO vrea să protejeze patrimoniul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Veneția interzice navelor de croazieră să intre în centrul istoric al orașului. UNESCO vrea să protejeze patrimoniul  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Veneția interzice navelor de croazieră să intre în centrul istoric al orașului. UNESCO vrea să protejeze patrimoniul / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Navele mari vor trebui de acum înainte să acosteze în portul industrial al Veneției până când se va găsi o soluție permanentă.

Veneția interzice navelor de croazieră să mai intre în centrul istoric al orașului. Decizia a venit ca răspuns la o cerere din partea UNESCO pentru protejarea patrimoniului. Criticii susțin că navele provoacă poluare și erodează bazele orașului, care suferă de inundații regulate, relatează BBC.

Miniștrii italieni au hotărât miercuri că marile nave de croazieră nu vor mai putea intra în canalul Giudecca al orașului, cel care duce în Piața San Marco. Autoritățile au anunțat însă că vor încerca să găsească un terminal alternativ de croazieră în oraș. De asemenea, ministrul culturii, Dario Franceschini, a salutat această decizie, pe care a catalogat-o ca fiind „corectă, așteptată de ani de zile”.

În acest moment, navele de croazieră nu pot intra în Veneția din cauza restricțiilor luate pentru a combate pandemia COVID-19, iar absența lor a dus la îmbunătățirea calității apei în lagune.

Presiunea de a interzice intrarea navelor mari s-a resimțit după iunie 2019, când un vas de croazieră a lovit un doc din port, iar în urma incidentului cinci persoane au fost rănite. Cu toate astea, nu s-a găsit o soluție de lungă durată. Inițiativele anterioare de oprire a traficului navelor de croazieră au eșuat, de asemenea. În 2013, guvernul a interzis navele care cântăresc mai mult de 96.000 de tone să intre pe canalul Giudecca, dar decretul a fost ulterior anula, potrivit Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel