Vaticanul își cere scuze după ce Papa Francisc a folosit un termen considerat insultător la adresa homosexualilor
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Vaticanul și-a cerut scuze după ce Papa a folosit un cuvânt extrem de jignitor la adresa homosexualilor.

Într-o declarație, Vaticanul a spus: "Papa Francisc este la curent cu articolele publicate recent despre o conversație, cu ușile închise, cu episcopii CEI [Conferința episcopală italiană a episcopilor catolici]."

"Așa cum a afirmat în mai multe ocazii, 'În Biserică este loc pentru toți, pentru toți! Nimeni nu este inutil, nimeni nu este de prisos, există loc pentru toată lumea. Așa cum suntem noi, toți'. Papa nu a avut niciodată intenția de a jigni sau de a se exprima în termeni homofobi și își cere scuze față de cei care s-au simțit jigniți de folosirea unui termen raportat de alții", se regăsește în comunicat.

Papa Francisc a făcut această remarcă în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu episcopii, când a descris colegiile de preoție ca fiind deja prea pline de "frociaggine" - o insultă italiană extrem de ofensatoare.

Se spune că a reiterat faptul că bărbaților homosexuali nu ar trebui să li se permită să devină preoți.

"Este vina unui episcop care și-a încălcat mandatul de tăcere pentru a raporta gafa care a avut loc săptămâna trecută", a relatat Il Messaggero, un ziar național cu sediul la Roma.

Potrivit ziarului, comentariile Papei au fost făcute în timpul unei sesiuni informale de întrebări și răspunsuri la întâlnirea anuală a episcopilor, la care au participat peste 200 de membri ai clerului.

Unii care au încercat să îl apere pe Sanctitatea Sa au spus că spaniola și nu italiana este prima sa limbă, iar Papa a făcut gafe lingvistice în trecut când a vorbit într-o altă limbă decât cea maternă.

Argentinianul în vârstă de 87 de ani vorbește adesea informal, glumește folosind argoul și chiar înjură în privat, potrivit rapoartelor.

Papa a fost creditat ca fiind cel care a determinat Biserica Romano-Catolică să adopte o abordare mai primitoare față de comunitatea LGBTQ+

Papa a fost creditat ca fiind cel care a determinat Biserica Romano-Catolică să adopte o abordare mai primitoare față de comunitatea LGBTQ+.

La începutul papalității sale, în 2013, a declarat: "Dacă o persoană este homosexual și îl caută pe Dumnezeu și are bunăvoință, cine sunt eu să judec?".

Anul trecut, el a permis preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex, ceea ce a declanșat reacții negative semnificative din partea conservatorilor.

Dar în 2018, el le-a spus episcopilor italieni să verifice cu atenție candidații la preoție și să respingă pe oricine este suspectat că este homosexual.

Într-un document din 2005, în timpul papalității lui Benedict al XVI-lea, Vaticanul a declarat că Biserica ar putea să-i admită în preoție pe cei care au depășit tendințele homosexuale timp de cel puțin trei ani.

Dar documentul mai spunea, de asemenea, că cei cu tendințe homosexuale "adânc înrădăcinate" și cei care "susțin așa-numita cultură gay" ar trebui să fie excluși, conform Sky News. 

CITEȘTE ȘI: Papa Francisc a folosit un termen considerat insultător și vulgar atunci când a vorbit despre homosexuali

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel