Data actualizării:
Data publicării:

Vasile Ioana, preotul care schimbă vieți, a fost premiat. Cum a lăsat confortul din biserică pentru a-l căuta pe omul modern care a rătăcit într-o lume plină de prezențe false

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
SURSA FOTO: VASILE IOANA
SURSA FOTO: VASILE IOANA

Vasile Ioana, preotul care umple biserica de tineri de toate vârstele , a fost premiat.

Este preotul tinerilor, dar nu numai. Oricine își găsește alinare la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, acolo unde, de ani buni, slujește. Este un bun sfătuitor și îndrumător pentru oricine. La el intri cu sufletul plin de griji și pleci plin de bucurie. Nu există problemă la care să nu aibă soluție. Ce-i drept, trebuie să revii. E ca la inspecția tehnică periodică la mașini. Nu mergi doar o dată la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București și ești om nou. Trebuie să revii acolo pentru a te zidi sufletește. Mai departe, se ocupă părintele.

Părintele a fost distins cu Premiul pentru promovarea culturii autentice în mass-media

De această dată, a fost premiat pentru promovarea culturii autentice în mass-media. Părintele este peste tot - dacă nu mergem la biserică, îl găsim în cărțile sale sau în podcast-uri. Orice cuvântare a sa este în sine o lecție. Este un duhovnic cu discernământ și curaj care reușește să te apropie foarte mult de biserică și să îți arate calea, cu blândețe, atunci când parcă nimic nu mai are sens, când viața ta pare fără scop. 

Părintele a lăsat „confortul” din biserică și a ieșit către oaia cea rătăcită, adică omul de astăzi aflat în căutare, care este singur, și care are nevoie de Dumnezeu

Părintele a găsit modalitatea să ajungă la omul care poate, din cauza grijilor cotidiene, s-a depărtat de Dumnezeu și nu mai vine la biserică. Vasile Ioana a ieșit din biserică și a adus mulți oameni pe calea cea bună. Prin intermediul lui Dumnezeu, schimbă vieți. Cine l-a cunoscut știe despre ce vorbesc.

În cuvântul său, când a fost premiat de Radar de Media, a spus: Hristos a înviat! 

„Un preot are cu el un singur mesaj: Hristos a înviat! Dacă El a înviat... și noi vom învia. Suntem vii prin El, cu El. Fără El nu reușim să facem nimic. Vă spun acest lucru pentru că îl iubesc pe Hristos și pentru că simt în inima mea prezența Lui. El a ilustrat cel mai bine lucrarea unui slujitor al lui Dumnezeu în lume, a unui păstor. Păstorul cel bun - spunea Iisus, lasă cele 99 de oițe și se duce după cea rătăcită. Omul modern a rătăcit. Omul modern este singur, deși este plin de prezențe. Este în fața unui ecran și nu-l ascultă nimeni. Este consumator și nu mai este om. Păstorul cel bun iubește oamenii. De aceea prezența mea aici este, de fapt, prezența Bisericii sfiinte în care ne-am născut și în care trăim de 2000 de ani. Ne-am născut creștini și iubim oamenii. Mesajul meu se îndreaptă către fiecare suflet care are nevoie de ajutor. Sufletele singure au nevoie de ajutor. Sufletele rătăcite au nevoie de ajutor. Și de unde poate să vină acest ajutor? Doar de la Dumnezeu, cel care care umple inima noastră de sens. 

Preotul trăiește printre oameni. La mine la biserică vin și din dreapta și din strânga, și tineri, și oameni în vârstă, tineri de toate vârstele, așa cum îi numesc eu. Biserica cea vie este plină de tineri. Biserica este fecundă. Mereu vin alți tineri și alți tineri care caută sens. Nu găsim sens în altă parte decât în brațele iubitoare ale lui Dumnezeu. Acest premiu nu este al meu. Este al lui Mihai Urdă, băiatul de la tehnic, și al altor tineri din biserica mea. Ei postează online conținutul pe care eu îl fac în Biserică. Mă bucur că Biserica s-a umplut de tineri. Ei sunt preocupați ca mesajul meu să ajungă și la voi - prin televiziuni și cărți. Hristos a înviat!”, a zis preotul slujitorul lui Dumnezeu. 

În final, preotul le-a mulțumit copiilor și soției pentru că l-au așteptat, în nopțile târzii, când era la spovedanie. Pentru că da, Vasile Ioana spovedește ore întregi, până după miezul nopții. Sunt zile în care de dimineața până seara, oamenii se așează pe scaunul de spovedanie. Aștepți, uneori, și cinci ore pentru a-ți veni rândul. Dar este un timp câștigat. De altfel, este singurul loc din București în care poți beneficia de timp de calitate - trei, patru, uneori chiar și cinci sau șase ore - în care ești doar tu cu tine, gândurile tale și Dumnezeu. Poate părea un timp enorm de așteptare, dar acolo orele iau un pic altă turnură, iar asta o simt doar cei care merg acolo. Așteptarea cu orele pentru a-ți veni rândul este oricum un test suprem. Unii vin după-amiază și pleacă, sperând că, a doua zi dimineață vor fi mai puțini. Desigur, nu prea se întâmplă mereu așa.

Cârcotașii vor spune: „păi, da, stă atâta pentru că îi umplu credincioșii buzunarele cu bani”. Despre mitul „buzunarelor pline” ale lui Vasile Ioana, mi-a vorbit Daniel Buzdugan care a venit cu cel mai bun exemplu pentru a demonta această „credință”.

„Părintele este un om pentru toată lumea. În afară de faptul că trebuie să slujești la biserică, trebuie să stai foarte mult timp cu oamenii și trebuie să fii și pentru cei care sunt credincioși și pentru cei care nu sunt credincioși. Îmi aduc aminte o poveste spusă de părintele. Ieșea la biserică într-o noapte, pe la ora 00.00-01.00, ceva de genul acesta, după ce spovedise, și trecea un băiat cu bicicleta care i-a spus: „Bine, părinte, ai stat până la ora 01.00 să-ți umpli buzunarele, să faci bani...”.

Părintele, în loc să se enerveze, i-a spus: „Stai puțin să-ți zic două lucruri: Uite câți bani am în buzunar!” Și a scos câțiva bani, puțini în orice caz. „Vino și tu în locul meu, să stai de dimineața până seara, și să asculți oamenii cu toate necazurile și problemele lor, să-i sfătuiești, să-i liniștești, să le dai o rază de speranță”. Și, atunci, băiatul acela i-a spus: „Am înțeles, mă iertați pentru că v-am judecat greșit!”. Mi se pare un lucru minunat să stai de vorbă și cu credincioșii, dar mai ales cu oamenii care nu sunt apropiați de biserică.


Este un om foarte blând și un om care explică. Dacă nu ești pe aceeași lungime de undă ca el, te ascultă și după aceea îți spune și el ce are de spus, la modul fără încărcătură, fără supărare”, ne-a mai zis omul de radio.

Părintele este o bucurie de om. Nu degeaba te salută cu „Bucurie!” 

Este un preot al vremurilor noastre care a înțeles că, pentru ca un om să se apropie de Dumnezeu sau pentru ca un om pur și simplu să fie mai bun, este nevoie să vorbească pe limba fiecăruia. Este mai mult decât un preot dintr-o biserică frumoasă din inima Bucureștiului. Îți este și tată, și frate, și psiholog, și prieten. Îmbracă orice haină sufletească pentru a te vedea împăcat, pentru a te vedea bucuros, pentru a te vedea transformat în bine.

Am văzut multă lume plecând de la el în lacrimi, dar sunt niște lacrimi de eliberare. Pentru că asta simți când vorbești cu preotul Vasile Ioana: descătușare, ieșirea la suprafață dintr-o mocirlă sufletească, bucurie, speranță.

Părintelui îi sunt suficiente și doar cinci minute pentru a pune un om pe calea schimbării. N-are nevoie de prea mult timp. De fapt, nici nu prea are mult timp. La biserica lui, când spovedește, sunt zeci de oameni care așteaptă un sfat, o iertare, o mângâiere. Stă la biserică, uneori, și până după miezul nopții. Iar părintele are puterea aceasta: să te schimbe pe loc. Dacă schimbarea în bine este definitivă... presupun că ține de fiecare, de disponibilitatea sufletească a fiecăruia, dar preotul deschide un drum. Nu există problemă la care să nu vină cu o soluție, iar, uneori, soluția era atât de simplă și evidentă încât te miri că nu ai avut puterea să o vezi. Doar că aveai nevoie în viața ta de un om ca acest slujitor al lui Dumnezeu pentru ca lucrurile să fie limpezi.

Pe Vasile Ioana fie îl placi, fie… îl placi. Nu există să nu-l placi. Iar dacă vreun ateu vine și spune că nu-l place din principiu, înseamnă că nu l-a auzit niciodată. Asta-i încă o calitate a preotului nostru: că știe să vorbească pe limba fiecăruia, așa cum vă povesteam mai sus.

Noi, cei de care are grijă părintele Vasile Ioana și cărora ne arată nordul pe busolă atunci când îl pierdem, nu putem decât să-i mulțumim. 

Agenția de știri BASILICA și Televiziunea TRINITAS ale Patriarhiei Române au fost premiate la Gala Premiilor Radar de Media, organizată de Myosotis Media Grup, în cadrul unui eveniment desfă­șurat marți, 7 noiembrie, la Sala Luceafărul din București.

Omul Media al Anului a fost declarat pr. prof. Constantin Necula, prorectorul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Consilierul patriarhal Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost premiat pentru emisiunea „Credință și cultură” pe care o realizează la TRINITAS TV. Agenția de știri BASILICA a Patriarhiei Române a primit Distincția de Excelență pentru 15 ani de exis­tență și pentru misiunea mediatică asumată cu profesionalism în domeniile religioase, educative și culturale din România și din diasporă.

Părintele Vasile Ioana, slujitor la Biserica Sfântul Nicolae Dintr-o Zi din București, care a fost distins cu Premiul pentru promovarea culturii autentice în mass-media, s-a adresat auditoriului cu salutul pascal „Hristos a înviat!”.

Youtube video image

 

Pe Vasile Ioana îl puteți citi și în cărțile sale apărute la Editura Bookzone - „Femeia între cer și pământ”, „Cartea Familiei” și „Dialogul Speranței”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel