Vasile Dîncu: Fără pregătire militară nu te poate mobiliza nimeni. Cum pot participa civilii la efortul de război
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Vasile Dîncu)
Sursă foto: Facebook (Vasile Dîncu)
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat că persoanele fără pregătire militară nu pot fi încorporate în armată sub actualul cadru legal. 

În cadrul unei dezbateri, ministrul Vasile Dîncu a pus accentul pe faptul că după conflictele cu Rusia, Ucraina a pregătit timp de mai mulți ani populația, astfel civilii dobândind abilități pe care le pot folosi pe câmpul de luptă. 

”După invadarea Crimeei și anexarea ilegală, ei s-au pregătit în tot timpul ăsta”, a afirmat Radu Tudor. 

Decizii importante la Bruxelles

”Ca să sintetizez aici, nu văd niciun pericol la adresa României. Sigur că, noi avem costuri, precum și riscul ca Rusia să ajungă la graniță cu noi. Sigur că încercarea de a domina Marea Neagră poate deveni o problemă economică, nu numai pentru Ucraina, dar și pentru noi. De asemenea, putem avea probleme dacă ne gândim că Republica Moldova ar putea să fie un obiect de amenințare. Venirea spre Transnistria ar putea să fie o problemă. O vecinătate cu Rusia nu este simplă, dar este o vecinătate a graniței NATO cu Rusia. NATO ne-a demonstrat în ultima vreme ceea ce nici noi nu credeam că va mai fi, chiar o reacție robustă, chiar o reacție rapidă și vedem cum NATO activează forța de răspuns, că trece de la cea de descurajare la cea de apărare. Mâine vom avea decizii importante”, a afirmat ministrul Vasile Dîncu la Antena 3. 

Încorporarea tinerilor din România

”Voiam să vă întreb, domnule ministru, dacă Rusia se apropie agresiv de frontierele noastre, îi veți chema la încorporare pe tinerii din România?” a întrebat Radu Tudor. 

”Nu este cazul, pentru că nici nu poți să încorporezi. Asta a fost acea încercare hibridă de a construi un proiect de lege rapid, deși noi aveam un pachet care este de acum un an gata, din ianuarie 2021, un pachet privind legile securității naționale, care însemna să aducem la zi că suntem în NATO și atunci comanda militară trebuie partajată în diverse situații, că rezervele de stat trebuie să se pregătească într-un anumit fel, cum pregătim întreprinderile și populația pentru apărare. Aici s-au făcut unele improvizații și s-a ajuns la un proiect care a fost respins dinainte de Guvern, n-a ajuns la Guvern. Ne-am uitat cu toții la el și am zis cu toții că ”nu va funcționa”. A ajuns apoi la presă și a fost scandalul respectiv. 

Vă spun foarte clar, vom avea până la urmă un pachet de legi care va fi discutat în Parlament, îl vom discuta la televiziune, îl vom pune în transparență cu câteva legi, inclusiv cibersecurity, o lege foarte importantă, dar nu poți să mobilizezi tinerii care nu au făcut stagiu militar. Fără pregătire militară, nu te poate mobiliza nimeni. Sigur, pot să fiu mobilizat la locul de muncă, pot să fiu mobilizat într-o zonă civilă în perioada asta, sunt legi și asta doar în cazul în care este război. Faptul că se apropie Rusia de graniță, NATO se pregătește pentru asta, dar noi nu vom trece, ați văzut că nici acum, nu s-a trecut în stare de urgență, pentru că nu era cazul, deci populația poate să stea liniștită, în acest moment avem o armată profesionistă, vom avea și avem un supliment de pregătire pentru apărarea României, un supliment NATO”, a explicat Vasile Dîncu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel