Varujan Vosganian a avut o întâlnire cu Martin Kuba
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

În cadrul vizitei efectuate în Polonia, în perioada 12-14 mai a.c., la invitaţia omologului său, Janusz Piechocinski, ministrul roman al economiei, Varujan Vosganian, a avut, in ziua de 13 mai, o întâlnire bilaterala cu ministrul industriei si comerţului din Republica Ceha, Martin Kuba.

In cadrul întâlnirii, ministrul Vosganian a iterat obiectivul României de participare activă si integrare in Grupul Visegrad, pentru susţinerea, cu o viziune unitară, a intereselor ţărilor din regiune în cadrul Uniunii Europene.

Cei doi miniştri au fost de acord că principala problemă a celor două ţări şi a întregii Uniuni Europene este pierderea de competitivitate, ca urmare a unui risc de supra-reglementare şi unor măsuri care nu iau în calcul impactul asupra economiilor statelor membre.

Iniţiativa ministrului Vosganian de introducere în acquis-ul comunitar a unei politici industriale comune a fost susţinută de ministrul ceh, care a fost de acord că reconstrucţia industriei europene poate determina recâstigarea avantajului competitiv.

Discuţiile celor doi omologi au relevat faptul ca schimburile comerciale şi investiţionale bilaterale se situează la un nivel ridicat, fiind, cu toate acestea, sub potenţialul celor doua economii. Pentru intensifficarea contactelor de afaceri si amplificarea schimburilor reciproce, s-a convenit organizarea, alternativ la Bucureşti si Praga, a unor forumuri economice de amploare, sub coordonarea secretarilor de stat pentru comerţ exterior.

De asemenea, pentru consolidarea dialogului economic, identificarea unor pârghii noi de stimulare a schimburilor bilaterale si soluţionarea eventualelor obstacole sau dificultăţi in derularea acestora, s-a agreat ideea organizării de consultări periodice, pe domenii de interes convenite in prealabil.

In ceea ce priveşte energia regenerabilă, discuţiile au evidenţiat similarităţi în modul de abordare, cât şi în dificultăţile cu care se confrunta cele două ţări in gestionarea certificatelor verzi.

Cei doi demnitari au convenit şi realizarea de consultări prealabile reuniunilor de la Bruxelles, pentru armonizarea poziţiilor in domenii de interes comun.

Biroul de presă al Ministerului Economiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel