Data actualizării:
Data publicării:

"Vârtejuri de cafea mocha" pe Jupiter. Imaginea inedită surprinsă de NASA (FOTO)

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

O imagine inedită cu planeta Jupiter a fost surprinsă de NASA.

Într-o fotografie uimitoare cu planeta Jupiter, surprinsă de nava spaţială Juno, se pot observa mai multe vârtejuri, care seamănă cu delicioasa cafea  mocha, în latitudinile medii sudice ale gigantului gazos. Juno urmează să continue să studieze atmosfera lui Jupiter până în 2025, potrivit dailymail.co.uk.

Vezi AICI imaginea.

Vortexul circular din apropierea centrului imaginii este un un ciclon care se întinde pe o lungime de aproximativ 250 de mile (400 de kilometri). Culoarea sa este rezultatul modului în care vânturile descendente ale ciclonului îndepărtează norii de la nivelul superior, dezvăluind o parte din materialul mai întunecat de dedesubt.

Fotografia a fost modificată

Omul de știință Brian Swift a luat imaginea brută de pe JunoCam și a proiectat-o ​​pe o sferă. Juno a capturat fotografia originală pe 2 septembrie 2021, la ora 16:09, moment în care nava a fost poziționată la o latitudine de aproximativ 31 de grade sud. Vehiculul spațial trecea la aproximativ 16.800 de mile (27.000 de kilometri) deasupra vârfurilor norilor învolburați văzuți în fotografie.

Toate imaginile brute ale JunoCam sunt disponibile publicului larg prin intermediul site-ului web al Misiunii Juno .

Jupiter este, în esență, o minge masivă de gaz, compusă în principal din hidrogen și heliu, cu unele elemente grele. Potrivit NASA, "dungile și vârtejurile lui Jupiter sunt, de fapt, niște nori reci, vânturoși, de amoniac și apă, care plutesc într-o atmosferă de hidrogen și heliu”.

Marea Pată Roşie de pe Jupite ar putea înghiți Pământul

Date primite de la sonda Juno a NASA au oferit mai multe informaţii despre atmosfera uimitoare şi violentă a planetei Jupiter, inclusiv despre Marea Pată Roşie, cercetătorii constatând că această furtună imensă şi învolburată se extinde mult mai departe în jos decât se credea anterior, informează Reuters vineri, scrie Agerpres.  Oamenii de ştiinţă au anunţat că Marea Pată Roşie se afundă între aproximativ 350 până la 500 de kilometri sub vârfurile norilor de pe Jupiter, constatare la care s-a ajuns pe baza măsurătorilor cu microunde şi ale câmpului gravitaţional obţinute de la Juno. Datele le oferă oamenilor de ştiinţă care studiază cea mai mare planetă din sistemul solar - atât de mare încât 1.000 de Pământuri ar putea încăpea în ea - o imagine tridimensională a atmosferei lui Jupiter.

Marea Pată Roşie este o furtună de aproximativ 16.000 de kilometri, care se învolburează în emisfera sudică a lui Jupiter, lăsând să se vadă nori de culoare purpurie care se rotesc în sens invers acelor de ceasornic la viteze mari. Aceasta este una dintre minunile Sistemului Solar şi există de secole, însă oamenii de ştiinţă nu au reuşit până acum să obţină multe informaţii despre ce anume se află sub suprafaţa sa.

"Este suficient de lată pentru a înghiţi Pământul", a adăugat Marzia Parisi de la Laboratorul de propulsie prin reacţie al NASA din California, om de ştiinţă în cadrul misiunii Juno şi autoare principală a celui de-al doilea studiu.

Un instrument numit radiometru cu microunde le-a permis oamenilor de ştiinţă să "privească" sub vârfurile norilor lui Jupiter şi să investigheze structura numeroaselor sale furtuni vortex, inclusiv Marea Pată Roşie, observând că acestea există la adâncimi foarte mari în atmosfera lui Jupiter - o profunzime mult mai mare decât era de aşteptat.

Mai degrabă decât să fie limitate la zonele superioare ale atmosferei lui Jupiter, rădăcinile Marii Pete Roşii se cufundă în regiunile de dincolo, unde apa condensează şi se formează nori - mai jos decât poate ajunge lumina solară. Datele transmise de Juno au arătat anterior că fluxurile jet din atmosfera lui Jupiter ajung şi chiar mai departe în jos, până la adâncimi de aproximativ 3.200 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel