Data publicării:

Vârstnicii „încăpățânați“ care cad victime accidentelor rutiere. Titi Aur: Sunt ca niște copii. Unii nu înțeleg atunci când le explici / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

Titi Aur, expert în siguranță rutieră, a vorbit despre vârstnicii care nu respectă regulile de circulație și, de cele mai multe ori, sunt victime ale accidentelor rutiere.

Invitat la emisiunea „De Ce Conducem“, la DC News, Titi Aur, expert în siguranță rutieră, a vorbit despre vârstnicii care reacționează „încăpățânat“ și cat victime accidentelor rutiere.

„Persoanele în vârstă sunt cel mai des implicate în accidentele rutiere. A și spus subcomisarul Costea de la Brigada Rutieră că au o mare dificultate în a face astfel de persoane să înțeleagă faptul că nu e bine ceea ce fac. Sunt persoane care vin dintr-o eră în care se făcea cât de cât educație rutieră, dar, cu toate acestea și eu văd zilnic persoane care traversează la 20 de metri distanță de trecerea de pietoni“, a spus jurnalistul Florin Răvdan.

„Am vârstnici în familie, am pe tata, am pe soacra, persoane care reacționează încăpățânat nu doar la cum se circulă pe stradă, ci la multe alte lucruri.

E vorba de acea perioadă a vieții în care probabil apare frustrarea, supărarea că nu mai poți să faci anumite lucruri, te simți neputincios etc. Tatăl meu se plânge în fiecare zi că nu mai poate să facă ce făcea în trecut. I-am zis: Tată, ai 91 de ani, ce vrei să mai faci?

Apare o frustrare bazată pe faptul că nu se mai simt încadrați în regulile sociale, iar când ajung să treacă strada, unii chiar să conducă mașina, trec exact în forma asta de încăpățânare. Deviza e: Lasă-mă că știu eu!“, e de părere Titi Aur.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  De ce Titi Aur nu e de acord în totalitate cu regula că „trebuie să reduci viteza până la limita evitării oricărui pericol“ / video

Vârstnici „încăpățânați“ pe șosele. Cum poate fi rezolvată problema

Expertul în siguranță rutieră consideră că este inutil să încercăm să-i educăm pe vârstnici, iar rezolvarea problemei poate fi găsită doar în conștientizarea de către șoferi că un vârstnic este asemeni unui copil de maxim 5 ani.

„E foarte adevărat că între timp a venit și circulația asta foarte aglomerată. Dacă atunci când aceste persoane aveau 40-50 de ani circulația era mai relaxată, acum aglomerația crește, iar nerăbdarea, cu încăpățânarea și aglomerația duce la această situație. E un pic greu de rezolvat.

Eu cred că rezolvarea cu adevărat ar fi tot din partea șoferilor, de a înțelege faptul că vârstnicii gândesc ciudat, nu mai fac 20 de pași să se ducă pe trecerea de pietoni, iar tu, șoferul, trebuie să conștientizezi că atunci când vezi un vârstnic echivalează cu a vedea un copil de 3, 4 sau 5 ani. Ambii sunt imprevizibili! Eu aș încerca mai mult să transmit mesajul către șoferi, decât să îi educăm pe ei, pentru că sunt unii la care, oricât le-ai spune și arăta, încăpățânarea aia îi face să nu mai înțeleagă (...). Să se înțeleagă foarte clar, nu-i acuz! Dar mai ușor e să înțeleagă șoferii decât să îi educăm pe ei“, a concluzionat Titi Aur.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  SUA, „cadou“ pentru SPP la intrarea în NATO. Ce i-au învățat americanii de 150.000 dolari de persoană

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel