Vârsta de pensionare agită guvernarea. Gușă: I-au cerut demisia lui Budăi, cel mai harnic/ Chirieac: Incoerență totală, cel mai grav într-un guvern
Data publicării:
Autor: Oana Pavelescu
WhatsApp
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Cozmin Gușă a taxat dur coaliția de guvernare pentru conflictele din interior și pentru reacțiile politice impulsive, fără analize pe termen lung. 

Cozmin Gușă a afirmat râzând că: ”Au venit și au spus că mai trebuie să mai muncim de la 65 la 70 de ani, pentru că nu mai au bani de pensii și ar vrea, cum a zis Adriana Săftoiu, eventual unii să pună mâinile pe piept înainte de a beneficia de pensie după 40 de ani de muncă, 50 unii dacă s-au apucat la 20”, a spus analistul și a continuat: ”Și ce credeți că au făcut după aberația pe care au făcut-o, apropo că trebuie să plece și unul de la PSD, i-au cerut demisia lui Marius Budăi. Nu îl cunosc, dar mie mi se pare a fi cel mai harnic, priceput și are experiența necesară. A mai avut mandat acolo. Și au venit liberalii și l-au găsit pe Budăi să-l dea afară!”, a spus analistul și a continuat întrebându-se: ”Ce guvernare e asta? Ce seriozitate e asta?”.

Citește și: Ce IMPACT economic ar avea creșterea vârstei de pensionare. Dumitru Costin (BNS) scoate CIFRELE

În replică, Bogdan Chireac a punctat spunând că: ”Nu e nicio guvernare. Performanțele guvernului rămân în continuare mediocre. E o diferență mare între perioada în care a fost Florin Cîțu prim-ministru când România, din punct de vedere financiar, stătea incredibil de bine. Vezi rezultatul creșterii economice”, și a continuat explicând că: ”Bun, că poate s-a creat o altă imagine și poate că unii au investit în această imagine e altă poveste. Dar față de performanța anterioară, când ai avut cea mai rapidă revenire economică, în vremea lui Florin Cîțu, e o distanță foarte mare iar acum e o incoerență totală. Este cel mai grav într-un Guvern. Nu știe stânga ce face dreapta, sunt diverse certuri”, a conchis analistul.

Calcule făcute pentru pensionarea la 70 de ani

Dumitru Costin a spus, joi, la DCNewsTV, ce arată calculele cu privire la creșterea vârstei de pensionare: ”Am făcut nişte simulări, nişte evaluări şi lucrurile arată astfel. Dacă s-ar creşte vârsta de pensionare corelativ cu creşterea speranţei de viaţă, gradual, impactul pe cheltuiala Fondului Public de Pensii ar fi de doar 1%. Al doilea element care ajută este creşterea ratei de ocupare. Asta înseamnă să avem mai mulţi angajaţi în piaţa muncii decât pensionari. Dacă am creşte rata de ocupare cu 10% asta ar însemna mai mult de 500.000 de locuri de muncă noi de la an la an. Impactul ar fi doar de 1%. În acest context, cu aceste inputuri, România va ajunge din cauza valului uriaş de pensionări la limită de vârstă la o cheltuială de 14,3% din PIB. Deci şi dacă facem eforturi cu creşterea vârstei de pensionare şi rata de ocupare tot rămânem undeva, să zicem, la 12% din PIB, în niciun caz la 9,4%.” a precizat liderul Blocului Naţional Sindical în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel