Data actualizării:
Data publicării:

Varșovia, reacție dură la adresa Curții de Justiţie a UE care a decis că reforma sistemului judiciar din Polonia contravine legii UE

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
RFoto Agerpres
RFoto Agerpres
Instanţa supremă a Uniunii Europene, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) a decis luni că schimbările majore aduse de guvernul polonez la sistemul judiciar al țării contravin legii UE.

Ca urmare a adoptării de către Polonia, la data de 20 decembrie 2019, a unei legi de modificare a normelor naţionale cu privire la organizarea instanţelor de drept comun, a instanţelor administrative şi a Curţii Supreme, Comisia Europeană a formulat o acţiune în neîndeplinirea obligaţiilor, cerând CJUE să declare că regimul instituit de această lege încalcă diverse dispoziţii ale dreptului Uniunii Europene.

În hotărârea pronunţată luni, Curtea de Justiţie a UE (CJUE) admite acţiunea Comisiei Europene. CJUE a confirmat că a controla respectarea de către un stat membru a unor valori, principii, precum statul de drept, protecţia jurisdicţională efectivă şi independenţa justiţiei se încadrează pe deplin în sfera sa de competenţă.

Prin urmare, atunci când îşi exercită competenţa în materia organizării justiţiei, statele membre UE trebuie să se conformeze obligaţiilor ce rezultă din dreptul Uniunii. Pe baza jurisprudenţei sale anterioare, CJUE a reiterat aprecierea conform căreia Camera disciplinară a Curţii Supreme din Polonia nu îndeplineşte cerinţa necesară de independenţă şi imparţialitate.

Pe de altă parte, faptul că legea de modificare a conferit unui singur şi unic organism naţional (Camera de control extraordinar şi cauze publice a Curţii Supreme poloneze) competenţa de a verifica respectarea cerinţelor esenţiale referitoare la protecţia jurisdicţională efectivă încalcă dreptul UE.

Conform CJUE, dispoziţiile naţionale ce obligă judecătorii să depună o declaraţie scrisă în care să indice apartenenţa lor eventuală la o asociaţie, la o fundaţie fără scop lucrativ sau la un partid politic şi care prevăd publicarea online a acestor informaţii încalcă drepturile fundamentale ale acestor judecători la protecţia datelor cu caracter personal şi la respectarea vieţii private.

Publicarea online a informațiilor referitoare la trecutul de apartenență politică nu este considerată adecvată pentru atingerea scopului invocat, care este consolidarea imparțialității judecătorilor.

Varşovia a reacţionat dur: Principalul tribunal al UE este corupt

Varşovia a reacţionat la scurt timp după decizia de luni a CJUE. Ministrul polonez al justiţiei Zbigniew Ziobro a denunţat hotărârea CJUE, instanţă pe care a calificat-o drept 'un tribunal corupt'.

'Principalul tribunal al UE este corupt' şi decizia de a condamna Polonia pentru reforma sa controversată a justiţiei 'nu a fost scrisă de către judecători, ci de către oameni politici, cu încălcarea tratatelor', a declarat Ziobro, citat de agenţia de presă poloneză PAP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel