Varșovia dă Germaniei un ultimatum pentru acordarea despăgubirilor de război: E vorba de demnitatea Poloniei. Vom ridica problema în toate forurile internaționale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Polonia forțează din nou Germania s-i restituie aproximativ 1,3 trilioane de euro, despăgubiri pentru pagubele produse în cel de-a Doilea Război Mondial.

Polonia intensifică presiunea asupra Germaniei cu privire la despăgubirile pentru cel de-al Doilea Război Mondial, ministrul adjunct de externe al Poloniei Arkadiusz Mularczyk dând Germaniei un nou ultimatum de a plăti datoria sau de a se confrunta cu forurile internaționale, o mișcare care ar putea dăuna Germaniei pe plan extern.

„Acum, Germania are de ales: fie se așează cu Polonia la masa de negocieri, fie vom ridica problema în toate forurile internaționale – în ONU, în Consiliul Europei și în Uniunea Europeană”, a spus el, potrivit către agenția germană de știri dpa.

Polonia a lansat, de asemenea, o notă diplomatică oficială adresată UE, NATO și Consiliului Europei pentru a răspândi conștientizarea cererilor de reparații.

Guvernul polonez a anunțat și că plănuiește o conferință internațională cu alte țări despre care spune că sunt afectate de acțiunile Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv Grecia, care solicită și despăgubiri.

„Guvernul federal nu poate renunța la această chestiune până la următoarele alegeri”, a spus Mularczyk. „Trebuie să existe un dialog pe această temă”, a mai spus el.

Acesta a mai susținut că există un element „fundamental” al cererii lor care nu are nimic de-a face cu politica, ci are în vedere doar „demnitatea Poloniei”.

Despăgubiirile de război, principala temă de politică externă a PiS

Partidul Lege și Justiție (PiS) din Polonia a făcut din problema despăgubirilor una dintre principalele sale probleme de politică externă în legătură cu Germania. Șeful partidului conservator, Jarosław Kaczyński, a spus că germanii au fost tratați „extrem de amabil” la sfârșitul războiului (citește AICI).

Criticii cererii poloneze de despăgubiri susțin că Polonia a primit o mare parte din teritoriul de est al Germaniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și că milioane de etnici germani au fost expulzați de acolo. Mulți dintre acești germani au fost, de asemenea, uciși de forțele sovietice, precum și de grupuri paramilitare poloneze. Ambele grupuri au căutat să se răzbune pentru atrocitățile comise de Germania în timpul războiului, inclusiv pentru cei aproximativ 6 milioane de morți de pe teritoriul polonez.

Guvernul german estimează că 2 milioane de civili germani au fost uciși în mod inutil în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, dintre care mulți erau femei, copii și bătrâni. În plus, se estimează că între 12 și 14 milioane de etnici germani și-au pierdut casele.

Guvernul german a răspuns deja cererii Poloniei de reparații, argumentând că problema este închisă. Guvernul Poloniei, însă, nu vede chestiunea despăgubirilor ca fiind închisă, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel