Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Variola maimuței se extinde. UE negociază să achiziționeze vaccinuri și antivirale în comun, ca-n pandemia COVID

Autor: Irina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: cdc.gov
Sursă foto: cdc.gov

Uniunea Europeană lucrează la un acord pentru o achiziție comună de vaccinuri și antivirale împotriva variolei maimuței. 

Alegeri prezidentiale 2024

Acordul apare în contextul în care cazurile de îmbolnăvire cu această boală virală, de obicei endemică în Africa, se intensifică în Europa și nu numai, scrie Reuters, conform Mediafax. 

Statele membre au ajuns la un consens pentru ca Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) să achiziționeze contramăsuri medicale în numele lor cât mai curând posibil, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, confirmând un raport al cotidianului suedez Dagens Nyheter.

UE se află în discuții pentru a cumpăra vaccinul Imvanex de la Bavarian Nordic, precum și antiviralul tecovirimat, dezvoltat de compania americană SIGA Technologies, a precizat ziarul, citându-l pe coordonatorul suedez pentru vaccinuri, Richard Bergstrom.

Bergstrom a precizat că nu a fost semnat încă niciun contract cu niciuna dintre firme.

Un contract, gata într-o săptămână-două. Livrări din iunie

"Dar va merge rapid. Ar trebui să avem un contract gata într-o săptămână sau două și poate câteva livrări limitate în iunie", a declarat acesta, citat de ziar.

Un purtător de cuvânt al Bavarian Nordic a confirmat că HERA a contactat compania daneză de biotehnologie în legătură cu vaccinul său.

"Am avut mai multe convorbiri cu HERA... nu avem nicio idee când va exista un acord. Nu depinde de noi să spunem când va exista un acord - sunt două părți implicate", a declarat purtătorul de cuvânt, conform sursei citate. 

În cazul în care se va ajunge la un acord, Bavarian Nordic va putea satisface cererea, a adăugat acesta.

Virusul variolei și cel al variolei maimuței sunt strâns legate între ele. Vaccinul de la Bavarian Nordic are aprobarea oficială europeană pentru variolă, deși medicii îl pot prescrie și pentru variola maimuței.

Tratamentul SIGA, tecovirimat - comercializat sub denumirea TPOXX - are aprobare europeană pentru variolă, variola maimuței și variola bovinelor.

Oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial au depistat peste 200 de cazuri suspecte și confirmate de infecție virală, de obicei ușoară, în aproximativ 20 de țări de la începutul lunii mai.

Cum te poți proteja împotriva variolei maimuței. Primele măsuri pe care ar trebui să le iei dacă ai simptome

Până miercuri, au existat 346 de cazuri confirmate și mai multe suspectate în 22 de țări din afara Africii, unde virusul este endemic, potrivit Our World in Data, citat de CNBC. Acesta marchează prima răspândire comunitară cunoscută a virusului. Înainte de acest focar, cazurile au fost legate de călătorii în regiuni în care virusul este endemic sau animale importate purtătoare de virus.

Majoritatea cazurilor noi s-au răspândit prin contact intim, cu o concentrare deosebită în rândul bărbaților homosexuali. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că oricine ar putea fi expus riscului de a contracta virusul. Copiii, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate sunt considerate în mod deosebit la risc. Ce măsuri pot fi luate pentru a reduce riscul de a contracta virusul

Deși experții în sănătate sunt de acord că riscurile pentru publicul larg sunt scăzute, există câteva măsuri de precauție care pot fi luate pentru a reduce riscul de a contracta virusul. Recomandările de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit și OMS includ: Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel