Data publicării:

Vânzările online ating noi recorduri anual. Cristian Pelivan: România, pe locul 3 în Europa Centrală și de Est / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online, a fost invitat la emisiunea „D'Economic News" de pe DC News și DC Business unde a vorbit despre vânzările online. 

Cumpărăturile online sunt o modalitate facilă de a achiziționa produse și servicii din confortul casei tale. Potrivit lui Cristian Pelivan, în ultimii ani, în România tot mai mulți români aleg acest tip de cumpărături.

„Vânzările online ating noi recorduri de la an la an. Cum stăm acum? Cât s-a vândut anul trecut, online, în România?”, a întrebat Alex Vlădescu. 

„Din estimările noastre, doar vânzările făcute de companii către consumator final persoană fizică, și mă refer la bunuri, au fost în jur de 6.3 miliarde de euro. Dacă ne referim la tot ceea ce se vinde online, inclusiv bilete de avion, tot ce cumperi online, atunci suntem undeva aproape de 9.9-10 miliarde.

Asta înseamnă că, potrivit European E-Commerce, lansat în urmă cu o lună, cam 3.17% din PIB-ul României. Dacă ar fi să luăm și cât produce IT-ul și ca să facem un calcul al economiei digitale, suntem undeva la 19-20% din PIB relizat folosindu-se mediul online și folosindu-se tehnologia.

Ar trebui să ne ducă cu gândul că poate zona asta ar fi mai interesantă de explorat pentru că dacă ne uităm și la topurile mondiale cu cele mai mari companii din lume, dacă în urmă cu 15 ani era dominat de Oil&Gas, acum cred că șapte sau opt sunt companii de tehnologie. Poate ar trebui să ne gândim să încurajăm mai mult această zonă a economiei pentru că e mai ușor să exporți prin fibră optică decât prin camioane.", a spus Cristian Pelivan.

România, pe locul 3 în Europa Centrală și de Est

„Revenind la cât de bine stă din punct de vedere al vânzărilor online, potrivit aceluiași raport pe care l-am menționat anterior, suntem pe locul 3 în Europa Centrală și de Est, când vine vorba atât de vânzări cât și de valoarea vânzărilor în PIB.

Dominăm absolut Europa de Est unde generăm aproape 60% din vânzările totale. De asemenea, comparativ cu întregul continent european, nu o să fac o comparație cu fiecare țară în parte, dar o să vă spun pe regiuni.

De exemplu, în anul 2022, s-a observat o contracție ușoară a comerțului electronic în Europa de Nord și Europa de Vest. Singurele zone care au avut creștere în continuare au fost Europa de Est și Europa de Sud.

Acest lucru nu ar trebuie neapărat să îngrijoreze pentru că acolo există deja o saturație mare, în Europa de Nord și Vest, pentru că acolo avem peste 90% din populație care comandă online. Sunt state care vând online, comerțul electronic e mai mare decât PIB-ul României. Probabil au atins o saturație și e greu să mai crești când ajungi la un procent de 95% din populația țării care cumpără online.", a spus Cristian Pelivan la emisiunea „D'Economic News" de pe DC News.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel