Vantu – prizonierul lui Basescu
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Motivarea arestarii preventive a lui Sorin Ovidiu Vantu m-a convins ca Justitia nu are nimic de-a face cu acest caz. In razboiul dintre Traian Basescu si Sorin Ovidiu Vantu cel din urma a cazut prizonier.

Cred ca dl Basescu doreste sa-l tina prizonier pe patronul Realitatea – Catavencu pana cand isi va termina proiectul politic in Romania. Modelul ales de dl Basescu nu are nimic de-a face cu vreo strategie occidentala  si nu seamana nici macar cu metoda Putin. Pana si aceea e prea sofisticata pentru actualul presedinte al Romaniei. Mai degraba, dl Basescu e atras de modelul din Bielarus al omologului sau Sasa Lukasenko, fost presedinte de CAP care, de 20 de ani, conduce discretionar tara. Modelul Lukasenko este primitiv si se potriveste cu dl. Basescu : partidele politice exista fiindca vrea presedintele, presa exista fiindca vrea presedintele, oamenii de afaceri exista fiindca vrea presedintele.

Aruncarea in prizonierat al lui Vantu are probabil legatura cu vreo actiune media pe care o pregatea patronul de presa. Ingrijorator mi se pare ca starea sanatatii dl. Vantu nu permite o retinere pe termen lung. Imi este insa teama ca pentru dl. Basescu, Vantu este important sa ramana prizonier, viu sau mort.

Violenta arestarii lui Vantu, folosirea nejustificata a armelor de foc, aberatia judiciara ca atare au impresionat partidele din opozitie, care au preferat sa pastreze tacerea, desi in particular toata lumea dezavueaza actiunea atribuita presedintelui Basescu. Exemplul de forta este privit cu ingrijorare, inclusiv in PDL. Societatea civila si jurnalistii care indraznesc sa nu fie de acord cu abuzul puterii sunt injurati in fel si chip de trompetele Cotroceniului. Astfel, nu avem de-a face cu jurnalisti care sa exprime la TVR sau la B1 TV, de exemplu un punct de vedere de genul : suntem de acord cu arestarea preventiva a lui Vantu fiindca ...”. Puterea nu are interesul sa mai convinga publicul de ceea ce face. Dimpotriva. Si atunci naimitii puterii ii ataca pe cei care indraznesc sa se opuna abuzurilor palatului Cotroceni. Inclusiv prin atacarea unor personalitati marcante ale culturii romanesti, asa cum sunt Mircea Dinescu si Adrian Paunescu.

Din nefericire, in aceste momente nu avem a ne astepta la mare lucru din partea Occidentului. Europa si SUA sunt atat de preocupate de criza economica incat nu au timp sa vada cum se naste un nou dictator in tara lui Ceausescu. Odata pornit monstruosul angrenaj care macina democratia romaneasca , nu exista institutii in tara care sa-l mai poata oprii. Poporul saracit de criza nu mai poate fi controlat de actuala putere decat prin folosirea excesiva a fortei.

In cazul Vantu, nu avem de a face cu un abuz impotriva unui singur om. Din acest moment, oricine isi declara alta parere decat presedintele Basescu are a se teme: poate fi dat afara de la slujba, i se poate inchide afacerea sau poate fi aruncat in puscarie. Epilogul in cazul Vantu ne va arata daca e cazul sa mai ramanem in aceasta tara, sau ar fi cazul sa ne folosim de dreptul de libera circulatie, atata vreme cat il mai avem...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel