Vanghelie a pierdut Bucureștiul. Ce plan secret avea PSD în caz de victorie
Data publicării:
Autor: Ion Voicu, ionvoicu
WhatsApp
vanghelie
vanghelie

Primarul sectorului 5 a pierdut cursa pentru șefia PSD-București. Alegerile de la sectorul 1 au fost câștigate de Cătălin Ivan, așa că în Capitală a mai rămas un singur lider din vechea gardă, care ar mai putea vota cu Vanghelie. La sectorul 3 a câștigat fără probleme Robert Negoiță, principalul rival al lui Vanghelie, la 4 conduce Nicu Bănicioiu, iar sectorul 6 nu susține tranșant nicio candidatură.

Ca urmare, se va merge pe soluția de echilibru, cu Ecaterina Andronescu în funcția de președinte PSD București, o eventuală încercare a liderului de la 5 de a prelua organizația municipală neavând șanse de reușită.

În ultima săptămână s-a discutat în mediile politice despre unele contacte între edilul de la 5 și Dan Diaconescu, privind un transfer al primarului, dar mai ales al activului de partid pe care îl păstorește. Astfel de ipoteze au mai fost vehiculate și în campania electorală, când s-a spus că unii parlamentari PPDD sunt susținuți din umbră de Vanghelie.

Plan de reformă în organizația PSD București

Conducerea PSD a dorit să evite dispute publice, care afectează imaginea partidului. Un plan de rezervă a fost pregătit în cazul în care Vanghelie reușea să strângă suficienți suporteri în sectoare pentru a emite pretenții la conducerea organizației municipale. Astfel, dacă nu ar fi ieșit Cătălin Ivan la sectorul 1, exista posibilitatea desființării organizației PSD București, urmând ca activitatea să fie descentralizată la nivelul sectoarelor, pe modelul adoptat de PNL. Se evita, astfel, constituirea unui nou pol de putere în interiorul partidului,  prin coagularea  primelor șase organizații locale, în ordinea mărimii, din țară. Soluția urma să fie luată de Biroul Permanent, înainte de Congres.

În actualul context, este foarte probabil ca Vanghelie să nu mai forțeze lucrurile, pentru a nu își periclita și mai mult poziția în partid și pentru a nu fi ștampilat cu eticheta de învins.

Problema se va pune din nou în perspectiva anului electoral 2016, când primarul Popescu-Piedone va intra oficial în PSD și ar putea să se înscrie în cursa pentru Primăria Generală. Un primar general care este și șef al organizației din București devine cel mai important lider din partid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel