Valuri gigantice de materie întunecată în spațiu. Ce efect ar putea avea asupra stelelor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată ce s-a descoperit, mai nou, despre materia întunecată!

Un studiu recent sugerează că valuri uriașe de materie întunecată invizibilă, care se deplasează prin Univers, ar putea afecta stelele binare, provocând dezintegrarea lor lentă. Materia întunecată este un tip de materie invizibilă care constituie o parte semnificativă din masa galaxiilor. Inițial, oamenii de știință au crezut că materia întunecată ar putea fi alcătuită din particule masive cu interacțiune slabă (WIMP). Cu toate acestea, experimentele recente nu au furnizat dovezi care să sprijine această teorie.

În consecință, cercetătorii explorează ideea unei particule mai ușoare de materie întunecată, care se comportă mai degrabă ca o undă la scări mari. O echipă de astronomi din China a realizat un studiu pentru a investiga acest model de materie întunecată mai ușoară, scrie Live Science.

Cercetătorii sunt de părere că materia întunecată ultraușoară nu s-ar deplasa prin spațiu ca niște gloanțe, ci s-ar comporta mai degrabă ca un ocean invizibil, formând valuri masive numite solitoni. Acești solitoni ar exercita efecte gravitaționale minime asupra mediului înconjurător, dar ar putea influența sistemele stelare binare cu separări mari.

Oamenii de știință ar putea detecta influența solitonilor de materie întunecată prin observarea comportamentului stelelor binare, deschizând o nouă cale pentru studiul și înțelegerea acestui mister cosmic. Această metodă de-a dreptul inovatoare ar putea fi mai sensibilă în detectarea materiei întunecate ultraușoare decât experimentele actuale de laborator de pe Pământ. Monitorizând sistemele de stele binare, cercetătorii speră să descopere indicii valoroase despre adevărata natură a materiei întunecate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel