Valul de căldură declanșează incendii în Balcani, un "eveniment meteorologic extrem"
Balcanii, împreună cu mare parte din Europa, continuă să se topească sub un val de căldură prelungit, miercuri, declanșând incendii forestiere și secarea unui lac din Serbia pentru prima dată, în timp ce un meteorolog a avertizat că astfel de valuri de căldură ar putea deveni mai frecvente, scrie Reuters.
Temperaturile au crescut în Balcani săptămâna aceasta, cu majoritatea țărilor din regiune, inclusiv Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord, așteptând temperaturi de aproximativ 39 de grade Celsius.
"În acest moment, ne aflăm în mijlocul unui eveniment meteorologic extrem, un val de căldură caracterizat prin durata și intensitatea sa,” a declarat, pentru sursa citată, Vladimir Djurdjevic, un meteorolog din Belgrad, adăugând că schimbările climatice ar putea face ca astfel de veri extrem de fierbinți să devină mai frecvente.
În Serbia, lacul sărat Rusanda din provincia nordică Vojvodina, care conține nămol medicinal, s-a uscat pentru prima dată în istorie, au declarat localnicii. "Era totul mlaștină și acum mlaștina a dispărut. Acesta este cel mai scăzut nivel al lacului ... și este, de asemenea, afectat de această secetă,” a spus rezidentul Sava Jovkic, în vârstă de 72 de ani.
Miercuri, institutul de sănătate publică din Serbia a declarat condiții periculoase în 10 municipalități. Cu o zi înainte, capitala Belgrad a înregistrat cea mai fierbinte zi de 16 iulie din istorie, cu o temperatură de 38,4°C.
Marea Adriatică a înregistrat temperaturi în jurul unui record de 29,5°C în mai multe stațiuni de pe litoralul Croației.
Incendiile de pădure sunt tot mai frecvente
Macedonia de Nord și Albania au desfășurat pompieri, avioane și elicoptere în această săptămână pentru a lupta împotriva incendiilor forestiere din țările lor. Duminică, Macedonia de Nord a declarat stare de urgență din cauza incendiilor forestiere.
Într-un raport climatic regional de miercuri, Banca Mondială a avertizat că economiile din Balcanii de Vest trebuie să investească cel puțin 37 de miliarde de dolari în total, în următorul deceniu, pentru a proteja oamenii și proprietățile de impactul schimbărilor climatice. Balcanii de Vest cuprind Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia.
Italia se așteaptă, de asemenea, să se confrunte cu temperaturi arzătoare, ajungând la 45°C. Temperaturile toride au afectat, de asemenea, țări precum Grecia, Franța, Spania, Polonia, România și Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News