Data actualizării:
Data publicării:

Valeriu Turcan, soțul Ralucăi Turcan, despre viitorul Guvern: ”Jocuri interne. Încearcă să forțeze numiri”. Care e MIZA

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Consultantul politic Valeriu Turcan, soțul vicepremierului Raluca Turcan, a afirmat că președintele Klaus Iohannis are ultimul cuvânt atât constituțional, cât și politic, după alegerile parlamentare, privind formarea noului Guvern. 

Valeriu Turcan a vorbit, la Digi24, despre negocierile pentru formarea noului Guvern, ministerul miză, pe care-l țintește fiecare partid, dar și despre ”premiul de consolare” primit de miniștrii din Guvernul Orban, care ar urma să nu se mai regăsească în noul Guvern. 

”Jocuri interne”

”Vedem în spațiul public o inflație de nume, o aglomerare de nume, dată pe surse, sub diverse argumente, unii pentru a-și crește propriul public, alții pentru a-și gestiona diverse așteptări interne și alții, o altă categorie, persoane care încearcă să forțeze anumite numiri și anumite jocuri interne în interiorul partidelor. Nu e nimic mai obișnuit decât această etapă în care oamenii discută în interior” a spus Valeriu Turcan, la Digi24. 

”Președintele României va avea cuvântul decisiv”

”Cea mai importantă etapă e aceea în care partidele se vor întâlni cu președintele Iohannis, pentru că președintele României va avea cuvântul decisiv, atât din punct de vedere constituțional, cât și din punct de vedere politic. Practic, și-a asumat să fie principala ancoră a acestei campanii și a spus foarte clar care este așteptarea domniei sale, aceea de a avea un guvern de centru dreapta, reformator” a continuat consultantul politic, adăugând că ”eu cred că o miză importantă în aceste negocieri va fi reprezentată de Ministerul Finanțelor. În orice țară civilizată, ministerul Finanțelor trebuie să facă rost de bani, pentru ca Guvernul, în ansamblu, să-și poată atinge obiectivele politice. E un rol, în niciun caz tehnic, e un rol foarte politic și cei de la USR cred că au înțeles foarte bine miza din jurul acestui minister”. ”Calitatea de membru al Parlamentului este cea mai importantă. Dacă ești membru al Parlamentului poți să ai un cuvânt de spus, poți să influențezi politica generală” a spus Valeriu Turcan, atrăgând atenția că sunt excepții persoanele care ajung în funcția de ministru fără a fi membru al Parlamentului”. 

”E nevoie de o excepțională coordonare și de foarte mult tact”

”Ca o tehnică de negociere, e și normal ca fiecare să încerce să obțină mai mult” a subliniat Turcan. ”Dacă va dori o serie de reforme importante să se întâmple în România, Guvernul trebuie să lucreze într-un parteneriat strâns cu Parlamentul, pentru că reformele majore se fac prin intermediul Parlamentului. Realmente, e nevoie de o excepțională coordonare politică și de foarte mult tact. Există o majoritate, e una bună, dar nu una extrem de solidă în Parlament. De aceea, coordonarea politică mi se pare cheia succesului” a opinat consultantul politic. 

Valeriu Turcan a mai spus, cu privire la intrarea unor miniștri din Guvernul Orban în Parlament, că ”niciodată demnitatea de parlamentar nu poate fi un premiu de consolare, ci este o demnitate extrem de importantă în România.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel