Data publicării:
Valentin Jucan (CNA), nouă scrisoare către Victor Ponta și Parlament
Valentin Jucan (CNA) solicită Parlamentului și lui Victor Ponta să nu accepte să asiste "la pervertirea consistenţei mentalului colectiv prin destructurarea presei audiovizuale".
El vine și cu o modificare, față de prima variantă propusă: de banii de la cabliști să beneficieze primele 12 posturi de televiziune libere la retransmisie (must-carry) și nu 10, ca în varianta inițială.
Cine ar beneficia de banii de la cabliști, potrivit propunerii lui Jucan? Primele posturi declarate libere la retransmisie în 2015 sunt:
Antena 1
Kanal D
Antena 3
Romania Tv
Prima TV
Național TV
B1 TV
Realitatea TV
Antena Stars
Digi24
Favorit TV
Euforia Lifestyle TV.
"Mass-media audiovizuală rămâne principala sursă de informare şi, din păcate, principala zonă de viciere a moralităţii publice. Această decădere a normalităţii şi decenţei afectează major proiectele de ţară, indiferent de domeniul lor de aplicare. (...) Televiziunile din România sunt în pargul colapsului, atât din punct de vedere financiar, cât şi moral", atrage atenția Valentin Jucan în scrisoarea deschisă adresată lui Victor Ponta și Parlamentului.
În scrisoarea deschisă de astăzi, Valentin Jucan vine cu o serie de explicații la proiectul de ordonanță de urgență supus atenției președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta.
Patru explicații
Precizările aduse de Valentin Jucan proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr 504/2002, scrie Pagina de Media.
Explicația 1: Nu vor fi alocate fonduri către entități care nu au legătură cu operatorii de cablu.
"În propunerea iniţială, colectarea de taxe pentru eliberarea de licenţe audiovizuale sau alte taxe conexe contribuia la Fondul audiovizual. Aceste taxe, însă, erau plătite şi de radiodifuzori care nu fac obiectul prezentei propuneri. Prin urmare aceştia deşi plăteau, nu puteau să acceseze fondurile.
Articolul a fost modificat. Este exclusă teza discriminării deoarece sursa fondurilor nu permite alocarea de fonduri către entităţi care nu au legătură cu operatorii de cablu. (presa scrisă, radiourile, presa online). Pentru radiourile şi televiziunile locale şi regionale va fi propus un alt sistem de susţinere."
Explicația 2: Operatorii de cablu nu vor mări prețul abonamentelor pentru contribuția de 5% la „fondul audiovizual"
"Discuţiile pe marginea posibilităţii ca operatorii de cablu să mărească abonamentele ca urmare a colectării acestui procent sunt nefondate. Legea finanţelor publice stabileşte primul trimestru al fiecărui an ca perioadă de reglare financiară între Stat şi operatorii economici din mediul privat. Prin urmare, procentul de 5% este cheltuială deductibilă potrivit art.21.4. Nu există decalaje care să pună companiile de cablu în situaţia de a suporta cheltuieli în plus. Dacă este nevoie, Ministerul Finanţelor Publice poate propune mecanisme care să asigure operatorii de cablu că în urma colectării procentului de 5% nu vor rezulta cheltuieli nejustificate care ar putea fi adăugate la costurile abonamentelor oferite publicului."
Explicația 3: Banii colectați de la cabliști vor ajunge la primele 12 posturi din lista must-carry, nu primele zece, cum se vorbea inițial.
"În propunerea iniţială erau incluse primele 10 posturi. Este necesară o abordare corectă pentru toate televiziunile eligibile, modificarea care cuprinde 12 poziţii fiind cea potrivită.
Criteriul egalităţii distribuirii fondurilor este esenţial. În acest mod, posturile au şanse egale iar posibilele acuzaţii de alocări de fonduri pe criterii politice, subiective, sau diferenţiate în funcţie de nivelul de audienţă stabilit în lista must-carry. (...)
În organizarea sesiunilor de acordare a fondurilor pentru proiecte editoriale este important să existe o colaborare între C.N.A. şi radiodifuzori, astfel încât aceste sesiuni să corespundă calendaristic cu strategiile editoriale (gilele de programe) ale posturilor. Trebuie avut în vedere faptul că de la momentul propunerii unui proiect, până la realizarea lui, este o perioadă de timp care trebuie să corespundă cu strategia postului."
Explicația 4: Din comisia de acordare a fondurilor va face parte și un reprezentant al operatorilor de cablu
"Este foarte importantă prezenţa unui reprezentant al operatorilor de cablu. Acesta va da asigurări operatorilor că sumele colectate la Fondul audiovizual sunt folosite corect, corespunzător tematicilor şi în interesul superior al publicului.
În vederea dezvoltării durabile a calităţii programelor, este necesară susţinerea posturilor inclusiv prin stimularea coproducţiilor şi a producţiilor independente. Acest segment de industrie nu poate fi înlăturat din conceptul de producţie audiovizuală de calitate."
VEZI ȘI: Valentin Jucan (CNA), scrisoare deschisă către Iohannis și Ponta pentru salvarea televiziunilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News