Val Vâlcu, revoltat de infrastructura românească: Nu se poate! Dacă îi spui cuiva dintr-o țară normală că un drum în câmpie se face în patru ani, iese lumea în stradă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre infrastructura din România la DC News TV.

Lipsa autostrăzilor din România este cauzată de neputința autorităților sau există un motiv nevăzut pentru care firmele ce reușesc să construiască în toate țările din jurul nostru se poticnesc de ani întregi? Aceasta a fost premisa următoarei discuții dintre Val Vâlcu și Alfred Bulai, la Nod în papură, la DC News TV.

„Lasă-mă cu autostrăzile că turbez. Prin jurul Bucureștiului au început firmele turcești să construiască, cu fanfară și artificii în timpul lui Ludovic Orban. Termenul este de patru ani, 48 de luni!

Este ceva, este un mecanism prin care câștigă stând. Nu se poate! Dacă îi spui cuiva dintr-o țară normală că un drum în câmpie se face în patru ani... cred că ai mitinguri, iese lumea în stradă. E de neconceput, în primul rând li se scrântește ceva în creier. Cum să stai patru ani să faci un drum.

Și chiar trec pe acolo. Văd cum stau movilele de pământ și un excavator care stă într-o rână. În weekend nu se lucrează oricum. Se cască o schelă care e așa de un an, doi. Unde e profitul, cum să vii și să stai, nu să lucrezi?”, s-a revoltat jurnalistul Vâlcu. „Și în București. E mare chestie să treacă la Doamna Ghica cu pasajul. Repet, cred că este un mecanism de scoatere de bani în timp ce stai”.

Bulai, o posibilă explicație

„Constructorii revin, știu cum funcționează birocrația din România și mai știu și că nu pățesc nimic în realitate. Ba mai mult își pot încasa banii pentru că contractul e făcut de așa natură încât dacă e din vina ta ca beneficiar, nu taxezi, nu penalizezi. Pe de altă parte, există și incompetență în ministere, dar există și o indolență. Chiar nu-i interesează, nu au nicio treabă. Nu e o părere, e o experiență directă pe care am avut-o cu ei”, a replicat Alfred Bulai.

„România a pierdut calitate umană, nu drumuri"

"Totul ţine de modul în care se cultivă de jos anumite lucruri. Când te obligă şcoala, familia, să citeşti, să te exprimi, din primii ani, sigur că rămâne un comportament. Dacă românul l-ar fi văzut pe tatăl său, sau pe bunicul său, dimineaţa citind ziarul, s-ar fi creat un model. Ori dacă nu ai un model din ăsta, e greu să îl creezi peste noapte. E vorba de filozofia dezvoltării. Eu cred că ar trebui să schimbăm oamenii. Noi am putut trăi fără autostrăzi zeci de ani. România a pierdut calitate umană, nu drumuri. România a câştigat drumuri, acum avem şi acoperişuri frumoase, şi toate astea. Calitate umană a pierdut ţara, şi nu doar creiere. Au plecat instalatori, constructori, mii de oameni care şi-au căutat de lucru. E o pierdere reală pentru societatea românească. Aici trebuie să umblăm. Cum reechilibrăm balanţa? Am băgat o groază de bani în pregătirea lor şi nu îi mai avem...” Citește restul articolului AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel