Vâlcu, 4 observaţii după ce Roşia Montană a devenit sit UNESCO. Ce se întâmplă cu turismul, mediul şi patrimoniul local
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook - Roșia Montană
Facebook - Roșia Montană
Jurnalistul Val Vâlcu face mai multe observaţii după ce Roşia Montană a devenit oficial sit UNESCO, iar mai multe voci din coaliţia de guvernare au indicat spre o serie de posibile avantaje. 

"Trecutul ne arată ce se va întâmpla în viitor cu Roşia Montană. 

Cât turism vom avea în Roşia Montană? Cât avem şi în Valea Jiului după ce s-au închis minele. Cum se văd complexele hoteliere, spa-urile, centrele de tratament în Valea Jiului, aşa vor fi şi la Roşia Montană. Adică deloc. Dacă erau să se facă, se făceau până acum, nu aveau nevoie de nicio intrare la UNESCO. Iar dacă era în stare să le facă Guvernul, le făcea în zecile de staţiuni pustiite. La fel s-a promis şi în Guvernul CDR, că în Valea Jiului se vor culege fructe de pădure, turism bio, eco. Aşa va fi şi la Roşia Montană. 

Apoi s-a zis că de acum se va proteja mediul. Nu a împiedicat nimeni până acum protejarea mediului, nu era nevoie să fie sit UNESCO acolo. Sunt deşeuri rămase în urma mineritului şi cum nu s-a strâns până acum, nu va strânge nimeni nici în viitor. Le va lua apa şi le va duce în Dunăre.

Apoi protecţia patrimoniului. Nu e protejat patrimoniul în Bucureşti, unde se demolează de zor în jurul sediului Uniunii Salvaţi Bucureştiul din sectorul 5 şi se trântesc blocuri peste case interbelice şi antebelice. Cum îl apărăm aici, aşa va fi protejat şi acolo. Nu trebuia să vină UNESCO să apere patrimoniul dacă nu erau puşi pe distrugere. Vor fi vilele şi minele renovate cum sunt şi în Bucureşti. Renovările vor fi în funcţie de posibilităţile localnicilor. Şi va mai şi un păienjeniş de hârtii aferent acestor regulamente. Nu reuşesc cei din Bucureşti, cu avocaţi şi aşa mai departe, dacă vor să procedeze corect, să o facă", a punctat Val Vâlcu.

"Despăgubirile, ca în cazul fraţilor Micula"

"Cu despăgubirile, cu plata unor compensaţii pentru acea firmă (n.r. Gabriel Resources), va fi exact ca în cazul fraţilor Micula. Guvernul Cîţu, la următoarea reinvestire, va alerga să plătească în primul rând acea corporaţie, cum a făcut şi cu fraţii Micula. Istoria ne-a învăţat asta o dată. Poate nu va fi premier Cîţu, poate va fi Orban, dar se va grăbi să plătească banii către această firmă, care va fi marele câştigător. Nu a avut şantiere pe cap, accidente de muncă, răspundere pentru baraje, pentru consolidare şi va încasa profitul. Pentru că România a schimbat contractul în timpul jocului!", a mai declarat Val Vâlcu. 

Roşia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, dar România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari companiei Gabriel Resources. În acest moment, pe rolul Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington există un proces de arbitraj în care compania minieră cere statului român despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru blocarea investiției, care ar fi trebuit să fie la momentul respectiv „cea mai mare exploatare a aurului din Europa”. O soluție în litigiul de la Washington este așteptată în 2022.

VEZI Iohannis și Cîțu, reacții după ce Roșia Montană a fost înscrisă în UNESCO. România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari

*acest articol reprezintă o opinie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel