Data actualizării:
Data publicării:

Vâlcu, comentariul zilei despre CoCoPo şi "Cei trei magi" de la Guvern: Va fi haos! Va fi haios

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Politica
WhatsApp
Guvern Foto: Crișan Andreescu
Guvern Foto: Crișan Andreescu
Jurnalistul Val Vâlcu a analizat ultimele propuneri şi discuţii dintre partidele care vor să constituie coaliţia de guvernare, PNL, USR PLUS şi UDMR. 

Jurnalistul Val Vâlcu remarcă o contradicţie între ceea ce spuneau liderii PNL, USR PLUS şi UDMR la debutul discuţiilor şi soluţiile cu care vin acum pentru deblocarea negocierilor. 

"Când au început negocierile, spuneau: 'negociem principii, nu persoane'. O chestiune foarte corectă şi adevărată, dar care s-a blocat în două persoane: Dan Barna şi Ludovic Orban. După aceea au spus: 'dorim un guvern mai suplu, cu mai puţine portofolii'. OK, iar după câteva zile vine Barna şi propune trei vicepremieri. Adică un guvern mai 'suplu' cu trei vicepremieri, preşedinţi de partide, aflaţi sub premier ca decizie dar peste el la partid... Şi suplu, că e cu trei vicepremieri, şi eficient...", a remarcat Val Vâlcu.

Pe de altă parte, Val Vâlcu acuză şi amatorismul cu care se poartă aceste negocieri. În timp ce UDMR-ul s-a pronunţat ferm pentru discuţiile doar în interior, nu în presă şi pe reţelele sociale, Dan Barna iese în faţă pe Facebook sau la televizor cu propuneri, în loc să le discute cu ceilalţi potenţiali parteneri şi apoi să iasă cu toţii şi să anunţe un acord. 

"Va fi haos în guvern... va fi circ... Va fi haos, dar, totodată, va fi haios. Dacă nu ne-ar afecta pe toți. Cum să funcţioneze? Liderii de partid decid, premierul execută. Atunci de ce îl mai pui premier? De ce trebuie să pui vicepremieri? De ce să nu îl chemi direct la partid, fără să îţi mai iei banii pe funcţia de vicepremier şi să îi transmiţi lui Cîţu directivele direct din calitatea de preşedinte al formaţiunii politice respective. Iar dacă deciziile nu sunt politice ci sunt luate în mod pragmatic, de un tehnocrat, atunci de ce mai e nevoie de cei trei vicepremieri?", se întreabă Val Vâlcu. 

Paralelă cu "CoCoPo" de pe vremea CDR

"Noi am mai văzut asta la CDR, care avea CoCoPo (Comisia de Coordonare Politică), o suprastructură care se întrunea şi decidea ce trebuie să facă Guvernul. După ce a venit Radu Vasile, i-a şuntat... CoCoPo se întrunea, iar Radu Vasile făcea ce voia el, ceea ce ar putea să facă foarte bine şi Cîţu cu toţi cei trei vicepremieri, şefi de partide, pentru că, până la urmă, premierul are drept de veto în şedinţele de Guvern.

Dacă nu există încredere, se poate ajunge în situaţia lui Dragnea, care şi-a dat jos propriul premier. Dacă nu se pot înţelege la telefon, la partid şi aşa mai departe şi trebuie să aibă Cîţu trei gardieni la Palatul Victoria, un premier păzit de 'cei trei magi', că tot vine Crăciunul, dacă vorbim de neîncredere între ei, ce să mai vorbim de încrederea oamenilor în Guvern", subliniază Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel