Val Vâlcu: "Ies la protest la benzinărie! Mă revolt, au facut profituri uriașe și se tocmesc cu angajații pentru 15 lei"
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
Val Vâlcu spune că ar ieși la un protest împotriva creșterii aberante a prețurilor la combustibil. Jurnalistul explică faptul că una din marile benzinării de pe piața românească se tocmește intens cu angajații în privința bonurilor de masă, deși a obținut profituri uriașe. 

"Eu n-am mai fost la un protest ca participant din 1989, dar acum aș ieși. Dacă în București se organizează acel protest la pompă, să alimentezi cu un leu, aș participa. Să vă spun de ce: în cadrul companiei care a declanșat isteria, benzinăria care a mărit pentru prima dată prețul foarte mult, se discută acum pentru contractul colectiv de muncă cu angajații, se tocmesc pentru tichetul de masă la 15 lei. Asta în condițiile în care compania a făcut 350 de milioane de lei profit, anul trecut, în creștere cu 70 milioane de lei față de anul celălalt, care a fost an de pandemie și nu prea s-a circulat, deci tot au avut un profit consistent. Deci, dacă ei se bucură la 15 lei la un angajat, îi ia chifteaua din sufertaș... Ce să mai zic de mine? De aceea mă revolt, de aceea aș ieși la protest dacă se organizează. Ar trebui și piața să intervină. Tot aud după '89 că piața rezolva cererea și oferta. 

Când eram blocați în case ajunsese 4 lei și ceva litrul și se plângeau că dau gratis sau cu un dolar tancul petrolier numai să nu stea cu petrolul pe stoc. Păi haideți să-i lăsăm un pic cu petrolul pe stoc, să încercăm o lună de zile mai cu autobuzul, cu metroul, cei din orașe. Desigur, transportatorii și agricultorii nu pot face asta. Dacă în alte businessuri un investitor e bucuros de 2-3% sau maxim 5% profit, aici vorbim de jumătate din prețul benzinei care rămâne în prețul benzinarului. (...). Vă dau un exemplu: au înfipt o stație de benzină cu șase pompe în cartierul Cotroceni, au ras patru platani și au înfipt benzinăria acolo, n-a fost nici o problemă. Sigur, ăștia sunt anii. Asta înseamnă că benzinarii în București nu se bazează numai pe transportatori, comercianți, ci și pe oamenii simpli, cei care pot să meargă cu metroul și autobuzul. De asta cred că protestul la pompă ar putea să-i ardă la buzunar, la teșcherea. N-o să poată transportatorii să oprească un camion la alimentare, dar eu aș putea să fac lucrul ăsta, să-mi rup jumătate de zi," a spus Val Vâlcu la B1 TV. 

Economistul Mircea Coșea, de acord cu protestul la pompă

Prezent de asemenea, la emisiunea Laurei Chiriac, de la B1TV, economistul Mircea Coșea este de părere că un protest al populației ar ajuta.

"Trebuie să intervină și consumatorul, cetățeanul. Eu nu spun acum să ieșim în stradă și să dăm foc la benzinării, dar o atitudine foarte fermă ar trebui să existe. Lucrul ăsta, să bage de 25 sau de 50 de bani, nu este chiar ce trebuie să facă. Trebuie însă făcut un boicot, așa cum s-a întâmplat în Polonia. Dacă se distruge cererea, atunci se va putea vorbi despre alte prețuri," a spus Mircea Coșea. 

Val Vâlcu: "PSD-ul umblă în benzinărie cu o făclie aprinsă"

Val Vâlcu a criticat de asemenea, mesajele pe bandă rulantă care ajung în presă provenite din zona PSD, în privința schimbării impozitării. Vâlcu spune că este inadmisibil ca într-o perioadă de criză să se genereze atât de multă incertitudine cu mesaje zilnice. 

"Sunt mii de IMM-uri în pericol să tragă obloanele de care depind foarte multe joburi, deci PSD-ul umblă în benzinărie cu o făclie aprinsă. În general, în criză, nu te joci cu taxele și impozitele. Auzim deja de un al cincilea sau al șaselea scenariu care este fluturat, cu schimbarea impozitării. Se aruncă pe surse, apar declarații ale liderilor politici și așa mai departe. Dacă în croitorie măsori de zece ori și tai o singură dată, în științele comunicării nu faci treaba asta pentru că generezi neliniște, generezi temeri în piață, îi nemulțumești și pe cei care au așteptări și pe cei care au temeri. Nu poți să faci așa ceva, în fiecare zi ai alt plan de creștere a impozitelor. E o hărmălaie pe taxe și impozite în ultima perioadă," a mai spus Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel