Val Vâlcu: ”Crizele economice au adus profit, au îmbogățit și mai mult bogații”. Adevăratul risc
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Markus Winkler/ Pexels
Fotografie de la Markus Winkler/ Pexels
Criza economică este un subiect tot mai des readus în discuție de către liderii țării, preluat de mass media și distribuit mai departe către societatea civilă. 

De-a lungul anilor, omenirea a înfruntat mai multe crize economice și nu ar fi prima dată când ar trebui să traversăm această perioadă ce se anunță ”critică”.

Cu alte cuvinte, așa cum după orice urcuș urmează și un coborâș, sau după orice furtună se arată soarele, putem spune că orice criză economică reprezintă un punct de cotitură de recesiune și de expansiune economică, din care, bineînțeles, scapă cine poate, unii ieșind învingători, alții învinși.

Criza este practic un ciclu economic care reprezintă reluarea creșterii economice, de obicei rezultată ca urmare a unor politici de expansiune, de adoptarea unor măsuri economice favorabile care vor favoriza îmbunătățirea climatului economic internațional.

Pe acest subiect a discutat și jurnalistul Val Vâlcu, invitat al emisiunii News Pass la B1TV.

”Noi am trăit într-o criză din 1945 încoace: s-au naționalizat valutele, au fost confiscați leii, criza alimentară, penuria din anii 1980, după aceea dezindustrializarea... o mulțime de crize. Lumea a devenit imună, nu mai este atentă la semne, prognoze și la ce mai zice Roubini. Eu altceva aștept de la economiști de talia Roubini.

Capitalismul a învins în Războiul Rece pentru că societatea era mult mai solidară, adică povara Războiului Rece a fost dusă și de bogați și de săraci, au mai astupat cele 50 de guri cu care mănâncă posesorii de Ferrari, corporatiștii ș.a.m.d... dacă vă uitați începând din anii 80 - 90, în SUA, discrepanțele între averile super-bogaților și clasele mijlocii sau a celor săraci au crescut în toată lumea capitalistă.

România nici nu contează, e și ea pe acolo pe la periferie. Astfel de crize au adus profit, au îmbogățit și mai mult bogații care și-au permis să-și cumpere casele părăsite de cei care nu mai aveau bani pentru rate, să acumuleze terenuri.

Sunt averi pe care le numesc obscene. Nu mai are sens. Acum practic banii creează bani și sunt folosiți pentru achiziții extravagante și în general nemulțumirile se adună la baza societății”, a declarat jurnalistul Val Vâlcu la emisiunea News Pass realizată de B1TV.

”A scăzut clasa mijlocie, tamponul care prelua șocurile sociale. Ei bine, clasa mijlocie s-a subțiat și riscăm să avem o clasă de foarte bogați și o clasă de foarte săraci”,  a mai declarat Val Vâlcu.

Citește și: 

Chirieac: Ce va obține Guvernul prin majorarea taxelor și impozitelor, măsură unică adoptată în UE, în plină criză economică

”Prin majorarea de taxe, știți ce se va obține? Mai puține venituri la buget! În plină criză, suntem singura țară din Uniunea Europeană care a majorat taxele! Asta vor obține guvernanții! Mai puțini bani la buget!”, a spus Chirieac.

”Care este programul economic din această țară? Ce au făcut acum cu majorarea aceasta aberantă de taxe și impozite au lovit toată economia! ”

”În legătură cu creșterea pensiilor, este bun acest aspect, pentru că trebuie să fie o Românie socială, deoarece categoria pensionarilor a fost cea mai lovită, cea mai vulnerabilă. Vorbim despre pensionarii normali, nu cei speciali. Dar, totuși, un program economic nu ar trebui să aibă această țară? Dacă produci plus valoare, să oferi pensii decente și în România! Însă, care este programul de guvernare? Care este programul economic din această țară? Ce zone vrei să încurajezi, ce vrei să sprijini? Oricum, ce au făcut acum cu majorarea aceasta aberantă de taxe și impozite au lovit toată economia! În special zona de construcții, unde i-a lovit sinistru cu creșterea TVA și ce s-a mai majorat în această zonă plus piedicile administrative. Vedeți ce se întâmplă în București ș.a.m.d.”, a menționat analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel