Val de tensiuni în lume, răsturnare de situație: Insulele Solomon NU vor permite Chinei să amplaseze baze militare pe teritoriul lor
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Reprezentanții Insulelor Solomon au anunțat că nu vor permite amplasarea de baze militare ale Chinei pe teritoriul lor. 

Premierul Insulelor Solomon, Mannaseh Sogavare, a declarat marți în fața unei delegații japoneze, aflate în vizită, că nu intenționează să permită Chinei să construiască baze militare în țara sa.

Informația a fost oferită de ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi, conform Mediafax. Zilele trecute, China a anunțat că a semnat un pact de securitate cu Insulele Solomon la începutul lunii.

Anunțul a provocat îngrijorarea Washingtonului și a aliaților săi deoarece pactul ar putea extinde în mod semnificativ raza de acțiune militară a Chinei în regiune.

SUA avertizaseră că vor RIPOSTA

Săptămâna trecută, SUA au reacționează la vestea conform căreia Insulele Solomon ar putea permite Chinei amplasarea de baze militare. Casa Albă anunța că, dacă s-ar întâmpla asta, ar riposta. 

Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta în consecinţă dacă China va instala o prezenţă militară permanentă în acest arhipelag din Pacific despre care se spunea că a semnat un acord de securitate cu statul chinez. 

O delegaţie americană la nivel înalt care a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către stabilirea unei prezenţe militare de facto, aceasta va provoca îngrijorări serioase în Statele Unite, care vor riposta în consecinţă, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.

Emisari ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare.

Washingtonul a fost luat prin surprindere marţi de anunţul oficial privind încheierea unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon.

Textul acordului nu a fost făcut public, dar o versiune preliminară scursă în presă cuprindea dispoziţii ce autorizează desfăşurări navale şi poliţieneşti ale Chinei în Insulele Solomon, ceea ce a alarmat SUA şi Australia, îngrijorate de mult timp de posibilitatea construirii unei baze navale chineze în Pacificul de Sud.

Citește continuarea aici: Washingtonul va riposta dacă China își deschide bază militară în Insulele Solomon

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel