Data publicării:
Boris Johnson a demisionat. H. D. Hartmann: O mișcare care nu e britanică. Cineva a decis că acesta a fost prea pro-ucrainean
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a vorbit despre demisiile din guvernul Marii Britanii.
H. D. Hartmann, analist de politică externă, și-a exprimat opinia față de valul de demisii din guvernul Marii Britanii condus de Boris Johnson:
„Să observăm mișcarea brutală de destabilizare a lui Boris Johnson de la Londra, unde mai mulți miniștri și-au dat demisia din Guvern. Aia este o mișcare care nu e britanică. O spune analistul din mine și e o mișcare de destabilizare a liniei dure pro-ucrainene din vestul Europei. Cineva acolo a decis că domnul Johnson a fost prea pro-ucrainean.
Nu știu cine a făcut-o! Eu am o teorie a mea, dar e o lovitură de destabilizare a lui Johnson, care în numai 24 de ore a pierdut ministrul Sănătății, ministrul Finanțelor, etc“, a spus H. D. Hartmann.
„Da, dar dacă Johnson rezistă acestei furtuni, linia dura va fi la fel sau poate chiar se va intensifica“, a spus jurnalistul Tudor Curtifan.
„Sau poate va trebui să facă concesii. Nu știm unde se duce această criză. E foarte slăbit după 3 ani. Nimeni nu se aștepta, după ce ai câștigat alegerile atât de frumos, în trei ani să te uzezi mai mult decât alții în 7-10 ani. A câștigat lejer cât să-și poată asigura măcar un mandat. E, uite că în trei ani s-a uzat mai mult decât alții în 7“, a conchis, la DC News, H. D. Hartmann.
Boris Johnson refuză să își dea demisia, în ciuda valului de plecări din cabinetul său
Premierul britanic Boris Johnson a dat asigurări miercuri că doreşte să continue în acest post, în pofida valului de demisii din guvern care-i fragilizează autoritatea după scandaluri repetate, relatează AFP.
Hotărât să rămână la Downing Street 10, Boris Johnson a lăudat activitatea guvernului, în special scăderile de impozite, vorbind în timpul sesiunii săptămânale de întrebări şi răspunsuri în faţa deputaţilor.
Datoria unui prim-ministru în vremuri dificile, în circumstanţele în care i s-a dat un mandat colosal (la alegerile din 2019), este să continue şi asta este ceea ce voi face, a spus Johnson.
El a stârnit însă râsete când a spus că a discutat miercuri dimineaţă cu membrii guvernului său, după ce demisiile în rândul acestora se succed de marţi seară.
Adăugând şi membrii guvernului cu rang inferior celui de ministru, mai mult de 15 dintre aceştia au demisionat până în prezent, pentru toţi Boris Johnson numind rapid înlocuitori.
Reacţionând la declaraţiile lui Johnson, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a vorbit despre un spectacol patetic, în timp ce liderul deputaţilor partidului naţionalist scoţian SNP, Ian Blackford, a cerut alegeri anticipate. Doi deputaţi din Partidul Conservator al lui Boris Johnson i-au cerut acestuia demisia în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri din Camera Comunelor.
Demisionarii din guvern i-au adresat cuvinte grele şefului executivului şi i-au pus la îndoială onestitatea. Unul dintre ei, secretarul de stat de la finanţe John Glen, şi-a motivat demisia prin totala lipsă de încredere în Boris Johnson.
Deja slăbit considerabil de scandalul petrecerilor desfăşurate la Downing Street în timpul restricţiilor din pandemie, Boris Johnson a supravieţuit luna trecută unui vot de neîncredere iniţiat de propria sa tabără politică, după ce acest vechi scandal denumit Partygate fusese o perioadă eclipsat de invazia rusă în Ucraina, timp în care Johnson s-a remarcat prin susţinerea consistentă pentru guvernul de la Kiev, unde el a efectuat două vizite de la începutul războiului (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News