Data actualizării:
Data publicării:

Val de aer tropical peste România. Alina Șerban, ANM: Chiar și 39 de grade, la umbră. Important va fi disconfortul termic, unul destul de accentuat

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: Freepik @dimaberlin
FOTO: Freepik @dimaberlin
Alina Șerban, meteorolog ANM, a vorbit despre starea vremii din zilele următoare.

Temperaturile cu care se va confrunta România în aceste zile este cu mult mai mare decât normalul perioadei, însă o atenție importantă trebuie acordată disconfortului termic, temperatura resimțită de corpul uman, avertizează meteorologii.

Potrivit meteorologului Alina Șerban, ”extinderea de aer tropical și intensificarea în zilele viitoare” sunt cauzele temperaturilor ridicate din această perioadă care depășesc pragul caniculei.

”Începând de astăzi vom avea la amiază, izolat, valori de 35 de grade. Mâine vor fi din în ce în ce mai multe astfel de valori și vor apărea chiar și valorile de 36 de grade, iar de duminică până marți, inclusiv, vom avea temperaturi foarte ridicate, care vor depăși pragul caniculei în sudul, sud-estul teritoriului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, vestul Dobrogei, vom avea temperaturi între 35 și 37-38 de grade, izolat chiar și 39 de grade, acestea urmând să fie înregistrate la umbră, în adăposturile meteorologice.

În consecință, disconfortul termic va fi mai accentuat în aceste regiuni. Chiar dacă nu vom avea temperaturi de caniculă vom avea disconfort termic cam în toate zonele de câmpie. Și în celelalte regiuni, vremea va fi destul de caldă pentru această perioadă, temperaturi maxime între 23-24 până la 31-32 de grade”, a declarat meteorologul Alina Șerban, la Digi 24.

Alina Șerban, ANM: Vor fi și numeroase recorduri termice

 

De asemenea, meteorologul a precizat că ”temperaturile sunt mai ridicate decât în mod normal la această dată. În mod normal ar fi trebuit să avem, în partea de sud a teritoriului, unde climatologic, statistic este cel mai cald, ar fi trebuit să avem cel mult 27-28 de grade. Ei, bine, aceste valori vor fi depășite în jur de 10 sau ușor peste 10 grade.

Probabil că vor fi și numeroase recorduri termice, acest lucru ar fi mai puțin semnificativ, important va fi disconfortul termic care va fi unul destul de accentuat, în mod deosebit în sudul și sud-estul teritoriului, însă pe fondul umezelii va fi un disconfort termic și în celelalte regiuni, pentru că vorbim în continuare de instabilitate termică, ce se va manifesta mai ales după-amiază și seara, atât astăzi, cât și zilele următoare. Astăzi, în zonele de deal și munte din partea de nord, nord-est al teritoriului, dar va fi pe arii destul de restrânse, însă mâine, pe arii mai extinse în jumătatea estică, poimâine în nordul și centrul teritoriului. În consecință vom mai avea și cantități de apă importante, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină și vijelii”, a mai spus Alina Șerban.

Potrivit meteorologului, cauza acestor temperaturi ridicate este ”valul de aer tropical, o masă de aer venită din zona de nord a Africii, pe o circulație sudică ce se va extinde în zona țării noastre care va mai fi completată de pătrunderi ușor mai reci, de altitudine, din partea de nord al continentului european și vor determina fenomenele de instabilitate atmosferică plus umezeala din atmosferă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel