Văduva lui Navalnîi cheamă rușii la protest în ziua alegerilor din Rusia
Potrivit RadioFreeEurope, planul era al soțului ei, astfel că ea vrea să-l ducă la final după cum intenționa Navalnîi.
Yulia Navalnaya, văduva liderului opoziției Aleksei Navalnîi, îndeamnă rușii să pună în aplicare planul soțului său decedat de a organiza un protest masiv în ziua alegerilor, adunându-se la secțiile de votare din întreaga țară la ora 12:00 pentru a vota împotriva actualului președinte Vladimir Putin sau pentru a-și anula voturile.
Într-un videoclip postat pe rețelele sociale pe 6 martie, Navalnaya a declarat că prezența a zeci de mii de susținători la înmormântarea lui Navalnîi săptămâna trecută în Moscova a întărit convingerea potrivit căreia campania sa pentru democrație va continua, în ciuda morții într-o închisoare din Arctica în februarie.
"Trebuie să folosim ziua alegerilor pentru a arăta că existăm și suntem mulți. Suntem oameni reali, vii, și suntem împotriva lui Putin. Trebuie să veniți la secția de votare în aceeași zi și la aceeași oră - pe 17 martie la ora 12:00", a spus Navalnaya în videoclip.
Cu două săptămâni înainte de moartea sa în circumstanțe misterioase, Navalnîi îndemnase alegătorii să iasă în masă la ora 12:00 în zilele de vot - 15-17 martie - pentru a forma linii imense ca semn de opoziție în timpul alegerilor prezidențiale.
Navalnîi, care a anunțat planul în timp ce marca a treia aniversare a încarcerării sale în baza unor acuzații larg considerate a fi politice, a afirmat că ideea din spatele protestului era de a asigura că acțiunea este "complet legală și sigură".
Având în vedere că participarea la vot la ora 12:00 este în mod normal ridicată, Navalnîi a spus că protestul ar face "pur și simplu imposibilă" identificarea celor care votează împotriva lui Putin, pe care familia lui Navalnîi, susținătorii și mulți lideri occidentali îl acuză de moartea celui mai vocal critic al său.
"Ce să facem mai departe? Alegerea este a voastră. Puteți vota pentru orice candidat în afara lui Putin. Puteți să vă anulați votul, puteți scrie 'Navalnîi' cu litere mari pe el. Și chiar dacă nu vedeți sensul în a vota deloc, puteți veni și sta la secția de votare, apoi să vă întoarceți acasă", a spus Navalnaya în videoclipul din 6 martie.
Tot pe 6 martie, Boris Nadezhdin, pe care oficialii electorali au refuzat să-l înregistreze pe listele de candidați, a anunțat ceea ce el numește recrutarea de "observatori" pentru alegeri.
Politicianul anti-război în vârstă de 60 de ani, care a criticat în mod deschis atât pe Putin, cât și războiul pe care l-a lansat acum doi ani împotriva Ucrainei, nu a precizat cum se va realiza recrutarea, deoarece nu are dreptul de a organiza un proces de monitorizare.
După moartea soțului său, Navalnaya, care trăiește în exil în Germania, a declarat că va continua munca acestuia.
Echipa lui Navalnîi a făcut și ea aceeași promisiune, subliniind că opoziția va continua lupta împotriva corupției și a aparatului de putere al lui Putin.
Alegerile ruse sunt strâns controlate de Kremlin și nu sunt nici libere, nici corecte, dar sunt considerate de guvern ca fiind necesare pentru a transmite o senzație de legitimitate.
Controlul strâns al Kremlinului asupra politicii, mass-media, aplicării legii și altor pârghii înseamnă că Putin, care conduce Rusia ca președinte sau prim-ministru din 1999, este sigur de victorie, cu excepția unui eveniment neașteptat și major.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News