Vaccinuri împotriva cancerului şi a infarctului. Când ar putea apărea pe piață: "Vor fi foarte eficiente şi ar putea salva sute de mii, dacă nu milioane de vieţi"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Afif Ramdhasuma)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Afif Ramdhasuma)
Cancerul, bolile cardiovasculare şi bolile autoimune ar putea fi evitate cu ajutorul unor vaccinuri. Când ar putea apărea.

Primele vaccinuri cu ARN mesager personalizate împotriva cancerului, bolilor cardiovasculare şi bolilor autoimune ar putea apărea până în 2030.

O accelerare obţinută şi datorită experienţei derivate din vaccinurile anti-Covid, potrivit "The Guardian", care relatează anunţul companiei americane Moderna care, după vaccinurile anti-Covid, lucrează la cele împotriva virusului sinciţial şi împotriva melanomului, pentru ambele obţinând de la FDA americană procedura de aprobare accelerată. Pentru virusul sinciţial, în special, vaccinul a demonstrat o eficacitate de 83,7% în prevenirea a cel puţin două simptome, tusea şi febra, la persoanele de peste 60 de ani.

"Vom putea oferi vaccinuri personalizate împotriva multor tipuri diferite de cancer"

Ce s-a făcut cu vaccinurile anti-Covid, precizează Moderna, a permis ca cercetarea vaccinului împotriva cancerului să continue rapid, astfel încât echivalentul a 15 ani de progres a fost atins în doar 12-18 luni, scrie Rador, citând ansa.it. După cum a raportat pentru "The Guardian" Paul Burton, director medical la Moderna, "compania va putea oferi aceste vaccinuri în numai cinci ani". Iar cele care vor apărea, explică Burton, "vor fi foarte eficiente şi ar putea salva sute de mii, dacă nu milioane de vieţi. Cred că vom putea oferi populaţiei lumii vaccinuri personalizate împotriva multor tipuri diferite de cancer".

Aceste vaccinuri cu ARN mesager vor funcţiona astfel: ca prim pas, o biopsie pe celulele canceroase identifică mutaţiile care nu sunt prezente în celulele sănătoase. Succesiv, un algoritm identifică care mutaţii conduc la creşterea tumorii. O moleculă de ARN mesager (ARNm) este, apoi, creată cu instrucţiuni pentru producerea antigenelor, care vor provoca un răspuns imunitar. ARNm, odată injectat, are ca rezultat părţi de proteine identice cu cele găsite în celulele canceroase. Celulele imunitare întâlnesc şi distrug celulele canceroase, care au aceleaşi proteine. În viitorul apropiat, ar trebui dezvoltate şi vaccinuri împotriva bolilor cardiovasculare şi autoimune.

Pentru bolile respiratorii, potrivit lui Burton, "o singură injecţie poate fi suficientă pentru a proteja împotriva Covid, gripei şi virusului sinciţial". Dar vaccinurile cu ARNm ar putea fi potrivite pentru combaterea bolilor rare, pentru care în prezent nu există terapii. Cercetarea italiană este activă şi pe frontul vaccinului terapeutic ARNm, cu laboratorul de imunoreglare Armenise-Harvard de la Institutul Italian de Medicină Genomică (IIMG) şi compania de biotehnologir italo-elveţiană Nouscom, care se bazează pe intrarea în circulaţie a vaccinului.

Blochează celulele bolnave

În schimb, după 7 ani de experimentare, primele rezultate pozitive ale vaccinului împotriva cancerului de ficat au sosit de la cercetătorii Institutului de Tumori "Pascale", din Napoli. Cercetările americane experimentate pe şoareci şi maimuţe vizează, apoi, un vaccin universal, care a demonstrat că este capabil să distrugă apărarea pe care tumorile le pun în aplicare pentru a se proteja de atacurile sistemului imunitar, blocând celulele bolnave.

De asemenea, este de remarcat o nouă terapie bazată pe Car-T, realizată de cercetătorii olandezi, care a găsit semne timpurii de eficacitate în unele tipuri de tumori solide, atât în monoterapie, cât şi stimulată cu un vaccin cu ARNm. Companiile farmaceutice şi experţii din industrie înşişi recunosc nevoia de a nu pierde experienţa dobândită în timpul pandemiei. Un purtător de cuvânt al Pfizer a subliniat că "compania a dobândit 10 ani de cunoştinţe ştiinţifice în doar un an", în timp ce Richard Hackett, CEO al Coaliţiei pentru Pregătirea şi Inovaţia pentru Epidemii (CEPI), care sprijină cercetarea independentă a vaccinurilor împotriva bolilor infecţioase emergente, a descoperit că "lucrările care s-ar fi desfăşurat în 15 ani au fost comprimate într-un an şi jumătate".

Andrew Pollard, şeful Comitetului Britanic pentru Vaccinări şi Imunizare (JCVI), se întreabă "ce se va întâmpla, acum că există mult mai mult interes pentru vaccinuri", şi observă că "nu investim nici măcar costul unui submarin nuclear".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel