Data publicării:

Vaccinarea anti HPV. Prof. dr. Cadariu, revoltat: Nu e vaccin experimental sau făcut pe genunchi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Dr. Patriciu Achimaș Cadariu crede că imunizarea obligatorie printr-un program naţional este salvarea populaţiei României în faţa pericolului numit cancer.

Infecția cu HPV este implicată în 99% din cazurile de cancer de col uterin și asociată și cu dezvoltarea verucilor genitale și a altor tipuri de cancer ale organelor genitale masculine sau feminine, cancere de anus, dar și cancere orofaringiene. Infecția cu HPV poate fi prevenită prin vaccinare. Se recomandă ca vaccinarea să fie facută atât la fete, cât și la băieți, în perioada de preadolescență, înainte de începerea vieții sexuale și de expunerea la HPV.

Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu, Medic Primar Ginecolog, Președintele Grupului pentru Combaterea Cancerului din Parlamentul României, a vorbit în cadrul dezbaterii găzduite de DC Media Group - ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” - despre necesitatea vaccinării fetiţelor şi băieţilor din România, inclusiv a tinerilor de peste 18 ani, printr-un program naţional de imunizare asemănător cu cel din pandemie. Acesta mai spune că iniţiativele din prezent nu sunt suficiente pentru a preîntâmpina eventualele complicaţii ale unei depistări tardive a cancerului la pacienţii de orice vârstă.

Program național de imunizare. ”O cretineală” că s-a renunțat la ea

"Singura variantă care poate să facă sens, mai ales în dezastrul în care suntem, dincolo de razele de lumină, cu o floare chiar nu se face primăvară. E foarte bine şi jos pălăria pentru cei care s-au agitat şi muncesc, dar asta ar trebui să se întâmple la nivel naţional într-un program naţional de imunizare, după modelul celui din pandemie. Era şi infrastructura gata pregătită. Faptul că am renunţat la ea mi se pare o "cretineală". Pot folosi şi termeni mai duri. Va fi total ineficientă varianta asta, ar trebui un program exact cum au Australia sau Canada şi ar trebui cuprinse toate fetiţele între 12 şi 14 ani, e demonstrat că vaccinarea este utilă şi la alte vârste, de exemplu pentru fetele care depăşesc 18 ani. De asemenea, sunt metaanalize care arată utilitatea vaccinului după conizaţie. Practic, se deschide o plajă extrem de largă aici. Sigur, dacă ne referim la aceste categorii, persoanele adulte care sunt după conizaţie pot să intre în discuţia compensării în ceea ce priveşte copiii, având datele extrem de bune despre vaccinare. Nu discutăm despre un vaccin experimental sau despre un vaccin scos pe genunchi sau despre orice alte teorii ale conspiraţiei.

Cred că un program naţional de imunizare este singurul care ne poate scăpa de una dintre primele cinci neoplazii solide maligne. Nu vorbim de un cancer care apare sporadic sau de o situaţie fericită a unei ţări care a început screeningul şi vaccinarea de multă vreme. Suntem într-o situaţie în care putem rezolva una din cele cinci localizări, pentru celelalte ştim bine că vor mai trece decenii. 

Atunci când vedem pe unele buletine de tipizare HPV mai multe tulpini, ştim că implicit riscul de apariţie a cancerului de col uterin este mult mai mare. Discutăm aici şi de alte localizări, în sfera anală, genitală şi la fete şi la băieţi, sfera ORL etc. Ceea ce reuşesc ţările cu bună imunizare este dispariţia tuturor îmbolnăvirilor prin HPV. Suferinţa la cancer de col uterin este cel puţin dacă nu mult mai mare la cancerele de tip ORL. Sigur, incidenţa lor este mai redusă, dar asta nu înseamnă că nu putem să facem extrem de mult. Şi atunci revin şi spun că atât fetiţele cât şi băieţii, într-o ţară cu astfel de incidenţă, ar trebui să facă obiectul vaccinării" avertizează Prof. Dr. Patriciu Achimaș Cadariu.

Dezbaterea în format complet AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel