Vaccinare HPV la fete și băieți! Solicitări pentru Ministerul Sănătății: ”AȘA vor reuși să fie protejați și vom ELIMINA aceste cancere!”
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Vaccinul anti-HPV reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin - studiu Lancet  / Foto Pexels
Vaccinul anti-HPV reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin - studiu Lancet / Foto Pexels
Președintele Asociației „Mame pentru Mame”, Ana Măiță, a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre cele două demersuri pe care le va face la nivelul Ministerului Sănătății. 

Ana Măiță a spus că băieții ei, în vârstă de 11, respectiv 13 ani, vor fi vaccinați HPV. „Vaccinul HPV e unul dintre cele două vaccinuri pe care le avem împotriva cancerului. Toți ne temem de cancer. Sunt multe tipuri de cancer cu foarte multe cauze. Știința medicală a reușit să facă două tipuri de vaccin pentru a preveni două tipuri de cancere. În momentul în care înțelegi lucrul acesta, deja te afli pe direcția bună cu decizia parentală de a-ți vaccina copilul. La aceste elemente se adaugă și informația legată de oportunitatea de timp în care e bine să faci acest vaccin pentru ca el să aibă eficiență maximă. Și aici mă refer la perioada adolescenței, de la 11 la 14 ani”, a explicat Ana Măiță

Cele două solicitări

„Asociația Mame pentru Mame, pe care o reprezint, va face, în perioada următoare, demersuri la nivelul Ministerului Sănătății pentru a cere două lucruri foarte importante. Primul se referă la accesibilizarea cererii acestui vaccin prin transformarea procedurii prin care părintele face cerere la medicul de familie, medicul de familie transmite cererea către DPS, DSP-ul o comunică Ministerului, care o centralizează și planifică stocul de vaccinuri... Pentru că avem exemplul pozitiv al programării pe platforma de vaccinare COVID, o să cerem Ministerului să se facă o platformă similară și pentru vaccinul HPV, astfel încât părinții să poată înscrie direct fetele pe baza CNP-ului, să facă cererea digital, iar Ministerul să aibă acces direct la cererile gata centralizate pe platformă. 

A doua solicitare va fi includerea băieților în acest program de vaccinare HPV, pentru că, da, este o discriminare să nu vaccinăm și băieții. Și ei, în aceeași măsură, se pot infecta și pot infecta la rândul lor fetele”, a spus Ana Măiță.

„Nu vom putea să eliminăm cancerele cauzate de infecția cu HPV așa cum au făcut-o alte state în lume, iar Australia este cel mai bun exemplu, dacă nu vaccinăm atât fetele, cât și băieții. Dacă sunt vaccinați în perioada optimă de vârstă, vor reuși să fie protejați și vom elimina aceste cancere!”, a conchis Ana Măiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel