Vaccinare anti-HPV și la băieți! Ana Măiță: Așa îți protejezi copilul de cancer! Eu am făcut vaccinul la vârstă adultă. De ce? Aflați acum!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ana Maiță
Ana Maiță
Președintele Asociației „Mame pentru Mame”, Ana Măiță, a vorbit, în exclusivitate pentru DCNews, despre vaccinarea anti-HPV din România.

Ana Măiță a spus că băieții ei, în vârstă de 11, respectiv 13 ani, vor fi vaccinați HPV. „Știu, băieții din România încă nu primesc gratuit acest vaccin, dar am investit banii de un weekend la munte în viața și sănătatea lor și am cumpărat dozele din farmacie. Pentru că viața și sănătatea lor nu au preț. Pentru că vreau să se bucure de protecția împotriva acestor cancere și ei și viitoarele lor partenere. Pentru că vreau să fiu o mama bună și o viitoare soacră și mai bună”, scria Ana Măiță pe Facebook.

Contactată vineri de DCNews, a făcut următoarele precizări:

„Este o decizie pe care cred că orice părinte minim informat trebuie să o ia fără prea multe întrebări și temeri. Vaccinul HPV e unul dintre cele două vaccinuri pe care le avem împotriva cancerului. Toți ne temem de cancer. Sunt multe tipuri de cancer cu foarte multe cauze. Știința medicală a reușit să facă două tipuri de vaccin pentru a preveni două tipuri de cancere. În momentul în care înțelegi lucrul acesta, deja te afli pe direcția bună cu decizia parentală de a-ți vaccina copilul. La aceste elemente se adaugă și informația legată de oportunitatea de timp în care e bine să faci acest vaccin pentru ca el să aibă eficiență maximă. Și aici mă refer la perioada adolescenței, de la 11 la 14 ani. Aceasta este fereastra optimă de timp pentru ca imunitatea adolescentului să genereze cel mai bun rezultat în urma vaccinării, adică maximum de protecție împotriva infecției cu HPV

Multă lume a crezut că e ultima fereastră de oportunitate înainte de începerea vieții sexuale. Infecţia cu virusul Papiloma uman se transmite și odată cu începerea vieții sexuale, dar, atenție, nu poate fi prevenit prin folosirea prezervativului. Chiar și la atingerea pielii, el se poate transmite. E foarte important de știut.

Cu aceste elemente, nu văd de ce un părinte ar decide să nu-și vaccineze copilul. Îl protejezi de cancer. Dacă se face vaccinul în perioada optimă, are maxim de protecție. Și mai există un motiv: îi vei proteja și viitori parteneri. Pentru mine, ca mamă de băieți, este foarte important!”

„Le-am explicat copiilor mei. Ei știu povestea vaccinării mele cu HPV. La vârsta adultă, am făcut acest vaccin. Nu mai eram în acea fereastră optimă de timp, dar studiile arată că poți să obții un anumit nivel de protecție chiar dacă te vaccinezi la vârsta adultă”, a explicat Ana Măiță. „Cifrele care pun România pe locul 1 pe harta infecției cu HPV și a cancerelor mai ales generate de HPV m-a făcut să iau această decizie de a mă vaccina”, a adăugat Ana Măiță. 

Asociația Mame pentru Mame, două solicitări pentru Ministerul Sănătății


„Asociația Mame pentru Mame, pe care o reprezint, va face, în perioada următoare, demersuri la nivelul Ministerului Sănătății pentru a cere două lucruri foarte importante. Primul se referă la accesibilizarea cererii acestui vaccin prin transformarea procedurii prin care părintele face cerere la medicul de familie, medicul de familie transmite cererea către DPS, DSP-ul o comunică Ministerului, care o centralizează și planifică stocul de vaccinuri... Pentru că avem exemplul pozitiv al programării pe platforma de vaccinare COVID, o să cerem Ministerului să se facă o platformă similară și pentru vaccinul HPV, astfel încât părinții să poată înscrie direct fetele pe baza CNP-ului, să facă cererea digital, iar Ministerul să aibă acces direct la cererile gata centralizate pe platformă. 
A doua solicitare va fi includerea băieților în acest program de vaccinare HPV, pentru că, da, este o discriminare să nu vaccinăm și băieții. Și ei, în aceeași măsură, se pot infecta și pot infecta la rândul lor fetele.

Nu vom putea să eliminăm cancerele cauzate de infecția cu HPV așa cum au făcut-o alte state în lume, iar Australia este cel mai bun exemplu, dacă nu vaccinăm atât fetele, cât și băieții. Dacă sunt vaccinați în perioada optimă de vârstă, vor reuși să fie protejați și vom elimina aceste cancere!”, a spus Ana Măiță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel