Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Vaccin experimental împotriva bolii Alzheimer, întârziere a simptomelor. Un alt medicament așteaptă aprobarea FDA

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Vaccin experimental împotriva bolii Alzheimer, întârziere a simpomelor. FOTO: Freepik @rawpixel
Vaccin experimental împotriva bolii Alzheimer, întârziere a simpomelor. FOTO: Freepik @rawpixel

Un vaccin experimental care să încetinească sau să prevină progresia bolii Alzheimer a fost testat cu rezultate încurajatoare.

Un vaccin experimental care urmărește să încetinească sau să prevină progresia bolii Alzheimer a fost testat pe șoareci cu rezultate promițătoare.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, o boală neurodegenerativă care afectează peste 55 de adulți în vârstă, și care, dn păcate nu are leac, tratamentele ajutând doar la ameliorarea simptomelor bolii, precum și la îmbunătățirea calității vieții.

Șoarecii modificați cu gene care îi expun la un risc mai mare de a suferi de o boală asemănătoare cu Alzheimer au prezentat mai puține plăci amiloide după administrarea vaccinului.

De asemenea, aceștia au avut mai puține inflamații cerebrale și au prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește comportamentul și conștiința, potrivit unei echipe de la Școala de Medicină a Universității Juntendo din Japonia, arată Science Alert.

Constatările, încă nerevizuite

Constatările nu au fost încă revizuite de colegi, motiv pentru care cercetătorii nu se entuziasmează foarte tare, dar chiar și așa, rezultatele au fost  prezentate la sesiunile științifice de bază ale Asociației Americane a Inimii (American Heart Association's Basic Cardiovascular Sciences Scientific Sessions 2023) din Boston.

”Noul test de vaccinare a studiului nostru la șoareci indică o modalitate potențială de a preveni sau de a modifica boala.

Dacă vaccinul s-ar putea dovedi a fi de succes la oameni, ar fi un mare pas înainte în direcția întârzierii progresiei bolii sau chiar a prevenirii acestei boli", spune unul dintre cercetătorii principali, Chieh-Lun Hsiao, biolog cardiovascular.

Medicamentul care așteaptă aprobarea FDA

Anunțul vine la scurt timp după ce un studiu important efectuat pe oameni a constatat că un nou medicament - care ar putea fi aprobat în curând de FDA - poate ajuta la încetinirea progresiei bolii cu câteva luni.

Potențialul nou vaccin funcționează prin faptul că vizează o proteină care apare în celulele senescente - celule îmbătrânite care au încetat să se mai dividă, dar care, în loc să fie eliminate de organism, rămân pe loc și declanșează inflamații.

Una dintre proteinele pe care le exprimă celulele senescente este SAGP, sau glicoproteina asociată senescenței, iar aceasta este ținta vaccinului.

Cercetătorii au dezvoltat vaccinul pentru a trata o serie de boli legate de vârstă, inclusiv diabetul de tip 2 la șoareci.

Citește și: Semnul ascuns care prezice demența cu ani înainte. Proteinele, indicator al riscului crescut de apariție al bolii neurodegenerative

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel