Data actualizării:
Data publicării:

Vacanţele din vara aceasta, mai scumpe. Biletele de avion, la preţuri record

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Sourav Mishra, Pexels
Fotografie de la Sourav Mishra, Pexels

Biletele de avion au atins preţuri record înaintea sezonului estival 2022, astfel că vacanţele vor fi mai scumpe anul acesta. 

Alegeri prezidentiale 2024

Preţurile combustibilului pentru avioane s-au dublat faţă de anul trecut, scrie Business Insider, astfel că tarifele biletelor de avion ating niveluri record. Invazia Rusiei în Ucrainei a declanşat un lanţ de probleme pe pieţele globale de energie, astfel că alimentarea unui avion a devenit extrem de scumpă. 

În SUA, săptămâna trecută, un galon de combustibil pentru avion a atins 3517 dolari, conform sursei citate. Faţă de anul trecut, preţul este dublu. În aceeaşi perioadă din 2021, galonul costa 1765 dolari. 

Preţul combustibilului reprezintă o treime din cheltuielile făcute de liniile aeriene, mai scrie sursa citată. 

Sute de ZBORURI ANULATE sau TARIFE MAJORATE odată cu scumpirea kerosenului. Dar ce DREPTURI au pasagerii? 

"Dacă pasagerul este rerutat spre un alt zbor dintr-o altă zi, până în ziua respectivă, compania trebuie să asigure cazare, masă şi transport până la aeroport. (...) Pasagerul nu trebuie să plătească nimic. În baza biletului respectiv, trebuie să călătorească şi, atenţie, o poate face cu orice companie aeriană. Dacă avem bilete la low cost şi compania spune că nu poate să ne pună pe zborul următor, că nu e low-cost, e greşit. E un risc pe care compania trebuie să şi-l asume. Dacă pasagerul e disponibil la zboruri cu escală, compania aeriană trebuie să i-l ofere. Regulamentul european prevede ca pasagerul să fie rerutat cu cel mai apropiat zbor disponibil", a explicat Ramona Colea, CEO Flight Claim, pentru DC NEWS. 

"Există o mare diferenţă între zborul anulat de o companie aeriană şi zborul anulat de pasager. Dacă ştim că nu o să mai călătorim, că s-a întâmplat ceva sau ne e frică de situaţia de la destinaţie, avem tendinţa să informăm compania aeriană că nu mai călătorim. În lipsa unui bilet flexibil, ne pierdem orice drept de a mai rambursa vreo parte din biletul plătit. 

Dar dacă operatorul informează pasagerul că zborul e anulat, pasagerul are toate drepturile, respectiv trebuie să recupereze 100 % din ceea ce a plătit spre operator", a mai spus Ramona Colea.  CITEŞTE MAI MULTE AICI

Turiștii, anunțați că trebuie să suporte scumpirea kerosenului. NOTIFICĂRI de plată chiar dacă aveau vacanțele achitate

Mulți turiști au fost notificați la finalul lunii aprilie că trebuie să plătească mai mult pentru pachetele turistice deja achiziționate, pentru a suporta scumpirea kerosenului. 

”Bună ziua! Tocmai am fost sunată de la agenția de turism unde aveam o rezervare pentru Egipt în mai cum că trebuie să plătim extra 53 euro/persoană din cauza majorării prețului kerosenului. Ați pățit ceva asemănător? E legal acest lucru? Mulțumesc.” a scris o femeie într-un grup de Facebook. Ulterior, ea a revenit cu mesajul: ”Se pare că nu suntem doar noi în situația asta, mai multe agenții procedează așa, dar legătura comună pare a fi tour operatorul până acum.” CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel