Vacă de muls pentru giganții energetici: Subvențiile publice au crescut profiturile suplimentare ale companiilor energetice înainte de războiul din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Odată cu războiul din Ucraina și criza energetică ulterioară, companiile producătoare de gaze, petrol și cărbune și-au văzut profiturile crescând semnificativ, în timp ce guvernele occidentale, pentru a limita inflația record, au oferit sprijin consumatorilor.

Se pare însă că giganții companiilor energetice au înregistrat subvenții uriașe cu mult înainte de conflict dacă aruncăm o privire asupra principalelor economii mondiale (cele unite în G20) care și-au mărit subvențiile publice cu până la 30% ”la producția și consumul de cărbune, petrol și gaze naturale”. Dacă ne lărgim apoi privirea către cele 51 de țări care, împreună, reprezintă 85% din producția și consumul global de fosile, sprijinul statului aproape că s-a dublat. 

Acesta este ceea ce reiese dintr-un raport al OCDE și AIE, Agenția Internațională pentru Energie. Datele arată că sprijinul public total al celor 51 de țări examinate a crescut de la 362,4 miliarde de dolari în 2020 la 697,2 miliarde de dolari în 2021. Cele mai multe subvenții provin din cuferele țărilor G20.

Pe măsură ce prețurile și consumul de energie continuă să crească, se așteaptă ca subvențiile pentru gospodării și întreprinderi să crească în continuare în 2022, se arată în raport.

Desigur, este greu pentru un guvern să nu-i ajute pe cei aflați în dificultate în fața creșterilor de preț, dar este și adevărat că suportul pentru facturi nu conține creșterea prețurilor, ci dimpotrivă.

2. -imagine fara descriere- (ocde-raport_15661700.jpg)

Descriere foto: Estimările combinate ale OCDE G20-IEA acoperă 51 de economii, reprezentând totalul rezultat din fuziunea estimărilor AIE privind diferența de prețuri și estimările inventarului OCDE G20. Acestea sunt următoarele: Australia, Brazilia, Canada, Republica Populară Chineză, Germania, Franța, Regatul Unit, Indonezia, India, Italia, Japonia, Coreea, Mexic, Federația Rusă, Republica Turcia, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Algeria , Angola, Argentina, Azerbaidjan, Bahrain, Bangladesh, Bolivia, Brunei Darussalam, Columbia, Ecuador, Egipt, Gabon, Ghana, Irak, Iran, Kazahstan, Kuweit, Libia, Malaezia, Nigeria, Oman, Pakistan, Qatar, Arabia Saudită, Sri Lanka, Chinese Taipei, Thailanda, Trinidad și Tobago, Turkmenistan, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam. Datele sunt exprimate în dolari americani constanti din 2021. Vă rugăm să rețineți că datele pentru 2021 sunt cu titlu preliminar.  Sursa: Raportul OCDE al măsurilor de sprijin pentru combustibilii fosili, analiza IEA.

”Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a făcut ca prețurile la energie să crească și securitatea energetică subminată. Creșterile semnificative ale subvențiilor pentru combustibilii fosili, totuși, promovează consumul excesiv, fără a ajuta neapărat familiile cu venituri mici", comentează secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

Pe scurt, subvenția publică ar putea fi asemănată cu un câine care își urmărește propria coadă. Totul în beneficiul profiturilor suplimentare ale companiilor fosile.

”Trebuie să luăm măsuri care să protejeze consumatorii de impacturile extreme ale fluctuațiilor pieței și ale repercusiunilor geopolitice, dar în același timp să rămânem pe calea neutralității carbonului, să asigurăm securitatea energetică și să menținem energia la prețuri accesibile”, spune Cormann.

Soluția? Pentru AIE, fondurile publice trebuie folosite pentru a crește producția din surse regenerabile și curate. 

”Subvențiile pentru combustibilii fosili – subliniază directorul executiv al AIE, Fatih Birol – reprezintă un obstacol în calea unui viitor mai durabil, dar problemele cu care se confruntă guvernele atunci când încearcă să le depășească sunt agravate de volatilitatea prețurilor petrolului. Investițiile în tehnologii de energie curată este singura soluție durabilă la actuala criză energetică globală și cea mai bună modalitate de a reduce expunerea consumatorilor la costurile ridicate ale combustibilului”, conchide el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel