Data actualizării:
Data publicării:

"Va ridica semne de întrebare". De ce vine FMI la București. Analistul economic Adrian Negrescu: Nu cred că trebuie să dea lecții României

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Află ce declarații a făcut analistul economic Adrian Negrescu despre vizita FMI din București.

„Probabil FMI-ul va ridica semne de întrebare legate de finanțarea pensiilor - gândiți-vă că, de la 1 septembrie, bugetul de pensii ar trebui crescut cu cel puțin zece miliarde de lei, bani care nu există în momentul de față, și va ridica semne de întrebare legat de modul în care, practic, își propune să colecteze statul bani în 2024, pentru că alternativa, din punctul meu de vedere, este practic oferirea unei linii de finanțare pentru Guvernul României pentru a trece cu bine de anul electoral 2024.

Introducerea impozitului progresiv

Dacă FMI-ul îți recomandă niște lucruri, nu e neapărat nevoie să le pui în practică, adică trebuie făcute niște studii foarte clare care să arate într-adevăr dacă propunerile FMI pot fi aplicate pe economia românească sau nu. Din punctul meu de vedere, un impozit progresiv în momentul de față este scos din discuție, în condițiile în care nu avem nici infrastructura necesară și nici datele financiare, că noi am ai avut acest impozit progresiv acum vreo 10 ani și s-a dovedit a fi o gaură pentru economie românească, n-a adunat banii la buget așa cum estimau autoritățile.

Cota unică, dimpotrivă, a fost mai ușor de aplicat și a dublat practic încasările bugetare din taxe și impozite. Nu cred că FMI trebuie să dea lecții României, FMI trebuie să propună soluții și, din păcate, soluțiile propuse de FMI merg pe zona de fiscalitate, adică creștere de taxe.

Cheltuielile statului

Aș vrea să văd FMI-ul că vine pentru prima dată să scoată în evidență faptul că, spre exemplu, statul cheltuie din ce în ce mai mult. Anul trecut, a cheltuit cu 20 de miliarde de lei mai mult decât în anul precedent, iar în acest an își propune să cheltuiască cu 30 de miliarde mai mult decât în 2023.

Hai să oprim robinetul ăsta de cheltuieli publice care nu se mai încheie și abia după aceea să vorbim de noi creșteri de taxe și impozite.

Microîntreprinderile din România sunt pe cale de dispariție. Creșterea, triplarea practic a impozitului pe microîntreprindere va fi urmată, probabil, de anularea acestei forme de organizare, începând cu 2025. Practic, din 2025, vom plăti cu toții impozit pe profit într-un singur model de fiscalitate și cam asta va fi soluția”, a precizat analistul economic Adrian Negrescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel