Vă place dovleacul? Îl puteți congela și consuma iarna. Ce pași trebuie să urmați
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Vă place dovleacul.  Îl puteți congela și consuma iarna. Ce pași trebuie să urmați. Sursa - pixabay.com
Vă place dovleacul. Îl puteți congela și consuma iarna. Ce pași trebuie să urmați. Sursa - pixabay.com
Dovleacul este un o legumă plină de vitamine și minerale. În plus, este bogat în fibre și sărac în calorii, fiind bine absorbit de organism. 

Din acest motiv, gospodinele folosesc destul de des dovleacul pentru prepara diferite rețete delicioase: plăcinte, chec, supe și multe altele.

Cei care adoră această legumă se întreabă: oare este posibil să înghețe un dovleac pentru a-l consuma iarna? Desigur, se poate congela orice fel de dovleac. Important este ca acesta să fie copt.  

Mere coapte cu brânză de vaci și prune uscate: sunt incredibil de bune și gata în 7 minute

Dacă cumpărați un dovleac mare, oricât ați încerca, nu-l veți putea găti deodată. În frigider, un dovleac tăiat poate fi păstrat pentru un timp relativ scurt, cam 3-4 zile, iar apoi se strică.

Dar dacă înghețați restul dovleacului în porții, atunci oricând puteți găti mâncărurile preferate. Pentru a face acest lucru, scoateți pur și simplu o pungă de dovleac din frigider și treceți la treabă.

Dovleacul poate fi congelat atât crud, cât și fiert. Utilizați opțiunea care vi se potrivește cel mai bine. 

 

Cum poate fi congelat dovleacul

 

 

Aveți nevoie de un dovleac, un cuțit, o placă de tăiat, folie alimentară, recipiente de plastic pentru congelare.

Spălați dovleacul, îndepărtați coaja și semințele. Tăiați-l în cuburi mici.

Acoperiți  o tavă cu folie alimentară și întindeți pe ea cuburile de dovleac într-un singur strat. Trimiteți tava cu dovleacul tăiat în congelator pentru aproximativ 1 oră.

O super cină, gata în 5 minute: aveți nevoie de ouă, roșii și brânză

Aranjați cuburile congelate de dovleac în recipiente de plastic, pe care le veți depozita în congelator. 

 

 

BONUS. Chec din fulgi de ovăz și dovleac: un desert excelent pentru cei care țin la siluetă

 

Dacă doriți să încercați un desert original, vă sugerăm să preparați un chec din fulgi de ovăz cu dovleac. 

Checul din fulgi de ovăz și dovleac poate fi servit nu doar la micul dejun, ci și ca gustare sau ca desert după masa de prânz și cină.

 

Ingrediente:

fulgi de ovăz - 6 linguri,

praf de copt - 1 linguriță,

scorțișoară - 1 linguriță, 

sare - ½ linguriță,

miere sau sirop de arțar - 5 linguri,

ulei vegetal - 4 linguri,

lapte - un pahar,

piure de dovleac - 500 grame,

zahar pudră pentru decor.

 

Prepararea

 

Dovleacul se curăță de coajă și semințe și se taie felii. Acestea se pun în apă clocotită și se fierb câteva minute. Feliile de dovleac se scot, apoi, din apă și se transformă în piure.

Înghețată parfumată din pepene galben, excelentă în zilele toride de vară

Se amestecă, apoi, fulgii de ovăz cu laptele, piureul de dovleac, scorțișoara, sarea, praful de copt, mierea și uleiul vegetal.

Turnați compoziția obținută într-un vas special de copt. Checul se coace în cuptor pentru o jumătate de oră la 180 de grade. Când este gata, checul se decorează cu zahăr pudră. Poftă bună!

 

 

BONUS. Dovleac confiat, la cuptor: rețeta simplă și ușoară, pe care vei prepara mereu. Copiii o vor adora 

 

Fiecare gospodină dorește să-și bucure familia cu o delicatesă, făcută acasă. Iată, rețeta unor  bomboane, confiate de dovleac.

 

Produsele de care avem nevoie:

 

pulpă de dovleac - 1,5 kg,

portocală - 1 bucată;

scorțișoară - 1 plic,

zahăr - 850 grame,

apă - 200 ml;

acid citric - 1 lingură;

zahăr pudră - 3 linguri.

 

Modul de preparare  

 

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să alegem dovleacul. Acesta trebuie să fie aromat și, desigur, dulce. Scorțișoara și portocala își vor face treaba, completând aroma.

Spălați bine dovleacul, curățați-l de coajă, tăiați-i fibrele și eliminați semințele. Apoi feliați dovleacul, iar fiecare felie trebuie tăiată în cuburi de 3 cm. Dacă faceți cuburile mai mici, după fierberea în sirop și uscare, acestea se vor dovedi a fi prea mici, în plus, se pot deforma. Cel mai bine este ca toate cubulețele de dovleac să fie uniforme și de aceeași dimensiune.

Brioșe delicioase cu banane: o rețetă ieftină, care necesită un minim de efort  

Bucățelele de dovleac trebuie transferate într-un recipient adânc și acoperite cu zahăr. Acestea trebuie lăsate așa toată noaptea. În timpul nopții, dovleacul va elibera suc, zahărul se va dizolva în el și veți obține un sirop de zahăr cu o aromă minunată.

Spălați cu atenție portocala, decojiți-o, tăiați-o felii și, cu un blender, transformați-o în piure. Turnați siropul de dovleac într-o cratiță, adăugați apă, piureul de portocale, scorțișoara și o linguriță de acid citric. Puneți amestecul la foc mic. 

Omletă fragedă și gustoasă, preparată fără ulei: este gata în câteva minute și dispare rapid din farfurii

Siropul trebuie amestecat constant. După ce siropul a fiert, adăugați și bucățile de dovleac și  fierbeți-le timp de 5 minute, îndepărtând ușor spuma. Opriți, apoi, focul și lăsați amestecul să se răcească. Repetați procedura de trei ori.

La final, turnați siropul răcit de dovleac într-un alt recipient, folosind o sită cu găuri mari. Lichidul scurs nu trebuie aruncat: din el puteți obține un gem delicios.

Acum luați o tavă și o tapetați cu hârtie de copt. Întindeți pe ea bucățile de dovleac, astfel încât să nu se atingă. Tava se introduse în cuptorul, setat la 130 de grade. Lăsați ușa cuptorului întredeschisă ca bucățile de dovleac să se usuce. 

Paste cu somon și cremă de praz, ușoare și cremoase: le prepari într-o tigaie și sunt gata în 10 minute

În timpul uscării, este indicat să controlați procesul de gătire. Bucățile de dovleac nu trebuie să fie  prea uscate. Imediat ce fructele confiate sunt gate, îndepărtați foaia de copt și presărați bomboanele cu zahăr pudră. Acum puteți pune fructele confiate într-un vas de servit. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel