Va fi reluat programul ”Tomata”. Ministrul Agriculturii: Să nu mai fim dependenți de produsele din import
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ministrul Agriculturii anunță reluarea programului ”Tomata”. 

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a anunțat în această seară că programul ”Tomata” va fi reluat. Mai mult, ministrul a vorbit și despre cum vor face față fermierii în fața valului de scumpiri. 

”Este un bulgăre de zăpadă care se rostogolește de ceva timp şi aceste scumpiri sunt cele care ne îngrijorează şi pe care le avem în vedere astfel încât măsurile cu care vom veni să diminueze aceste costuri. Pe lângă intervențiile punctuale în materie de energie, gaze care deja au fost luate şi probabil vom veni şi cu alte măsuri în sprijinul IMM-urilor şi direct a fermierilor sunt modalități de susținere a sectoarelor pe care trebuie să le implementăm astfel încât preţurile resimțite să se simtă mai puţin. Vom relua programul ”Tomata” şi vom susţine acele legume care arată un deficit în piaţa românească în anumite perioade, astfel încât să le furnizăm românilor legume şi produse romanești, astfel încât să nu mai fim dependenți de cele din import”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu la Antena 3. 

Nicolae Ciucă: Fermierii români au nevoie de ajutor

Nicolae Ciucă a vizitat astăzi o fermă de creştere a puilor din localitatea Frânceşti şi o fabrică de nutreţuri combinate din localitatea Băbeni, judeţul Vâlcea, scrie romaniatv.net. 

Premierul Nicolae Ciucă susține că fermierii au nevoie de ajutor și este nevoie de proiecte pe termen lung și stabilirea priorităților în domeniul agriculturii.

”Am discutat despre principalele provocări şi probleme pe care le întâmpină fermierii, precum şi despre modalităţile concrete de remediere a acestora. Am vrut să văd o companie care gestionează întregul lanţ de producţie a cărnii de pasăre, plecând de la cultivarea cerealelor, producţia de furaje pentru asigurarea unei alimentaţii sănătoase şi controlate a păsărilor, reproducţie, creşterea puilor, abatorizare, tranşare, ambalare şi distribuţie la nivel naţional şi internaţional. (...) Fermierii români au nevoie de ajutor pentru ca atât legislaţia, cât şi mecanismele de finanţare să le permită dezvoltarea afacerii, în beneficiul consumatorului român, precum şi pentru a le deschide oportunităţile oferite de Piaţa Unică europeană. Pentru a reuşi acest lucru, avem nevoie de previziune şi proiecte pe termen mediu şi lung, coerenţă în procesul de planificare şi o stabilire a priorităţilor. Am convenit cu ministrul Agriculturii să stabilim un mecanism de consultare permanentă cu structurile asociative reprezentative ale fermierilor şi agricultorilor români, a căror voce trebuie să fie ascultată când luăm decizii care îi privesc”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Citește mai multe aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel