Data publicării:

Va fi ministrul Apărării din China, dispărut de mai bine de o lună, înlocuit de un veteran de război?

Autor: Liana Ganea | Categorie: Politica
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Absența îndelungată a lui Li Shangfu din spațiul public a alimentat speculațiile cu privire la posibila revocare a acestuia din funcție, care au fost și mai mult exacerbate în urma anulării bruște a întâlnirii sale din Vietnam. Reuters scrie că, potrivit unor surse mass-media, oficialul chinez de rang înalt urmează chiar să fie investigat.

Generalul Liu Zhenli, șeful organismului militar responsabil pentru operațiunile și planificarea combaterii din China, a devenit principalul candidat pentru a-l înlocui pe ministrul Apărării țării, care nu a mai fost văzut în public de mai bine de șase săptămâni, relatează Reuters.

Numirea lui Liu pentru a-l înlocui pe ministrul Apărării, Li Shangfu - ceea ce una dintre persoane a spus că este probabil să se întâmple înainte ca Beijingul să organizeze un forum internațional de securitate mai târziu în această lună - ar putea intensifica angajamentul militar cu Statele Unite în contextul tensiunilor regionale, au declarat trei analiști militari pentru Reuters.

Li a fost sancționat de SUA în 2018 pentru o tranzacție de armament pe care a asigurat-o cu Rusia într-un rol anterior. China a cerut restricțiile - care includ interzicerea vizei și interdicții privind desfășurarea tranzacțiilor financiare în SUA - să fie ridicate. Liu, în vârstă de 59 de ani, nu este supus sancțiunilor occidentale.

În prezent, șeful Departamentului de Stat Major al Comisiei Militare Centrale (CMC), Liu a fost descris ca înlocuitorul probabil al lui Li de către o persoană cu cunoștințe directe despre situație, precum și două persoane apropiate de armată și doi oficiali regionali cu cunoștințe aprofundate despre politica chineză. Au vorbit sub protecția anonimatului datorită naturii confidențiale a informațiilor.

Unde este Li

Absența lui Li nu a fost explicată oficial, deși Reuters a raportat în luna trecută că este investigat pentru achiziționarea coruptă de echipament militar într-un rol anterior. Dacă plecarea lui este confirmată, Li va fi al doilea ministru superior care și-a pierdut postul în ultimele luni.

Qin Gang a fost îndepărtat din funcția de ministru de externe în iulie, cu o lună după ce a fost văzut ultima dată în public. Nu este clar dacă Li își va menține poziția ca unul dintre cei cinci consilieri de stat ai Chinei, o poziție care o depășește pe cea a unui ministru obișnuit. Qin nu a fost îndepărtat oficial din funcția sa de consilier de stat.

Orice decizie de îmbunătățire a legăturilor militare-militare - înghețate de Beijing când fostul speaker al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei în august 2022 - va fi luată de președintele Xi Jinping, care are ultimul cuvânt în toate politicile și numirile importante. Xi este și comandantul suprem al forțelor armate și președinte al CMC, cea mai importantă instituție de luare a deciziilor în domeniul apărării din China, în care Liu este deja membru.

Se crede că numirea lui Liu va fi probabil anunțată înaintea vizitei oficialilor străini de apărare la Beijing în perioada 29-31 octombrie pentru Forumul Xiangshan, un seminar internațional de securitate major.

Procedural, numirea și demiterea oficialilor de rang înalt sunt anunțate de Comitetul Permanent al Congresului Național al Poporului, care primește îndrumare din partea Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez. Se preconizează că biroul politic va avea o întrunire la sfârșitul acestei luni.

"Dacă Xi Jinping are într-adevăr intenția de a se reangaja în angajamente militare de nivel înalt cu SUA, aceasta ar putea fi o oportunitate pentru Pentagon să se reconecteze în cele din urmă cu comanda superioară a Armatei de Eliberare a Poporului", a declarat James Char, un cercetător la Școala Internațională Rajaratnam din Singapore.

Reuters a raportat miercuri că Washingtonul a acceptat o invitație la Forumul Xiangshan, deși este puțin probabil ca secretarul apărării, Lloyd Austin, să participe personal.

Ce aduce nou numirea lui Liu

Ministrul Apărării Naționale al Chinei are în principal un rol diplomatic fără autoritate directă de comandă. Poziția este subordonată unui număr de alți oficiali din CMC, inclusiv cei doi vicepreședinți sub Xi.

Numirea lui Liu ar putea crește profilul postului, au spus cinci analiști și atașați militari pentru Reuters. Experiența sa recentă în conducerea Departamentului de Stat Major i-ar permite partenerilor străini să interacționeze cu o figură din centrul operațiunilor militare și planificărilor Chinei, mai degrabă decât cu un simplu tehnician.

Oficialii de apărare americani au dorit mult să reia comunicațiile regulate cu interlocutori implicați direct în deciziile de comandă. "Aceasta ar putea ajuta cu adevărat la revitalizarea diplomației militare a Chinei", a declarat analistul de apărare cu sediul în Singapore, Alexander Neill, membru asociat la Pacific Forum, un institut de cercetare în domeniul politicii externe din Honolulu.

"În sfârșit, SUA ar putea avea pe cineva cu cine ar dori cu adevărat să vorbească", a spus el.

Liu este și unul dintre puținii lideri militari chinezi recenti cu experiență în luptă, având experiență în confruntări intense la granița cu trupele vietnameze în 1986 - parte din ani de confruntări care au urmat invaziei Beijingului în nordul Vietnamului în 1979, conform unor rapoarte ale presei chineze.

Regula unui singur om

Diplomația de apărare este considerată de către diplomați și analiști ca fiind o parte importantă a eforturilor lui Xi pentru o armată modernizată care poate susține interesele internaționale în creștere ale Chinei. Navele și avioanele Chinei vor avea nevoie de un acces mai mare la porturi și baze la nivel internațional pentru a realiza obiectivul lui Xi de a deveni puterea dominantă în lume.

"Îndepărtarea a doi miniștri de rang înalt într-o succesiune atât de rapidă evidențiază limitarea gravă a guvernării unui singur om a lui Xi," a declarat Willy Lam, cercetător senior la Jamestown Foundation, un think tank american.

"El a prioritizat loialitatea în detrimentul capacității și onestității atunci când a ales cine să aibă putere. Uitați cum s-au întors lucrurile?"

Xi a făcut combaterea corupției o prioritate, în special în cadrul armatei, încă de la începutul mandatului său prezidențial. Apărătorii săi spun că centralizarea puterii este necesară pentru ca China să navigheze cu succes prin tensiunile globale. Qin a fost numit ministru de externe în decembrie 2022, iar Li a devenit ministru al apărării în martie. Agenția de știri de stat Xinhua a raportat în octombrie 2022 că Xi a decis numirile seniori după ce a intervievat personal toți candidații potențiali.

Se preconizează că Chang Dingqiu, comandantul Forțelor Aeriene, va prelua funcția de șef al Departamentului de Stat Major în locul lui Liu, conform a trei surse din interiorul sistemului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel