Data publicării:

Va crește prețul imobiliarelor odată cu majorarea TVA la 9%? Iancu Guda: Comparația este dramatică

Autor: Irina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
arhivă personală
arhivă personală
Crește prețul în imobiliare în 2024? Iată ce spune economistul Iancu Guda.

Va crește prețul imobiliarelor din cauza majorării TVA la 9%? Nu cred. Am 3 argumente: cererea (în scădere din cauza dobânzilor mari și a inflației persistente, creșterea taxelor erodând puterea de cumpărare), oferta (în continuare la un nivel ridicat) și marja de profit a dezvoltatorilor (foarte mare, se vinde la un preț mediu dublu vs. costul de construcție).

Dimpotrivă, prețul este deja nejustificat de mare având în vedere randamentul investițional, doar 4% net din chirie. Până și depozitele bancare generează randamente mai bune… iar comparația cu piața de capital este dramatică.

Imobiliarele au avut cel mai bun deceniu în perioada 2012-2022, generând un randament total de cca 100% (60% din creșterea medie a prețului + 40% din chirie). Chiar și așa, rezultatul este mult inferior comparativ cu evoluția BVB: indicele BET-TR a crescut cu 200% doar în ultimii 5 ani (de la cca 10.000 în ianuarie 2019 până la 31.450 în dec. 2023), deci de 2 ori mai mult, de 2 ori mai repede” a scris Iancu Guda, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel