Věra Jourová: Polonia și Ungaria sunt în atenția Comisiei Europene
Comisarul european Věra Jourová discută deschis diversele măsuri punitive pe care ea și alți oficiali din UE le au în lucru pentru Polonia și Ungaria, inclusiv reducerea fondurilor UE și chiar suspendarea drepturilor de vot.
În cea mai recentă declarație a ei - poate cea mai divizivă - făcută în timpul unui interviu cu ziarul german de stânga Handelsblatt, Věra Jourová a fost sinceră cu privire la planurile sale în care își propune să se concentreze asupra procedurilor punitive la articolul 7 împotriva Ungariei și Poloniei. Acestea pot duce la retragerea fondurilor UE din cele două țări și la revocarea drepturilor de vot în cadrul instituțiilor UE.
Discuția a fost despre cele două domenii în care intenționează să facă un caz împotriva celor două țări: libertatea presei și independența sistemului judiciar. Cu observațiile sale, ea folosește efectiv mecanismul statului de drept pentru a șantaja Ungaria și Polonia în suprimarea opiniei conservatoare și alinierea sistemului judiciar cu o interpretare ultraliberală a legii occidentală. Abandonând orice pretenție de imparțialitate pe care o solicită de obicei biroul său, ea amenințase „să impună sancțiuni financiare statelor membre individuale pentru încălcarea drepturilor democratice fundamentale”.
Jourová vrea să taie fondurile Ungariei și Poloniei
Jourová și-a exprimat speranța că provocarea juridică lansată de Ungaria și Polonia (împotriva legării mecanismului statului de drept la fondurile europene) la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) va fi accelerată. Într-un vocabular care lasă puține îndoieli cu privire la rezultatul provocării legale, Jourová părea sigură că Comisia "va avea la dispoziție un instrument nou, corect și foarte eficient. La urma urmei, putem reduce atunci fondurile bugetului UE în caz de încălcare".
În timp ce unul dintre principalele domenii în care Comisia Europeană intenționează să atace și să penalizeze Polonia este sistemul judiciar presupus părtinitor al țării, Jourová însăși pare să fie pe deplin încrezătoare în verdictul pozitiv al CEJ în favoarea Comisiei Europene. Într-un astfel de scenariu, procedurile privind încălcarea dreptului comunitar împotriva Ungariei și Poloniei ar începe imediat și „în cel mai rău caz, poate duce la eliminarea drepturilor de vot în Consiliu”.
Cu toate acestea, declarațiile unui înalt oficial al UE pot submina încrederea în procesul juridic european și ar putea indica o lipsă de imparțialitate din partea instanței superioare a UE, informează RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News