Data publicării:
USR propune DESFIINȚAREA inspectoratelor școlare
Uniunea Salvați România transmite că o reformă reală în Educație începe cu desființarea Inspectoratelor Școlare, contrar măsurilor luate de ministrul Educației Monica Anisie, zilele acestea, de a schimba inspectorii școlari în funcție de carnetul de partid.
"De 30 de ani vedem cum sistemul de educației este ținut captiv mediocrității, servind mai degrabă grupurilor de interese din politică decât educarea copiilor. O reformă reală a Educației, pe lângă măsuri care să aibă în centru elevul și profesionalizarea dascălilor, trebuie să cuprindă și desființarea Inspectoratelor Școlare. Instituțiile sunt câmp de bătaie sau răsplată pentru oamenii de partid, iar criteriul competenței este un factor secundar. Același lucru îl vedem, zilele acestea, și la ministrul Educației care a înlocuit 19 inspectori școlari generali cu niște membri de partid. Sunt practici pesediste, doar că diferă culoarea carnetului de partid, din roșu s-a făcut galben. În continuare avem de-a face cu o politizare extremă a sistemului de educație, iar reforma mult promisă de doamna Anisie e apă de ploaie. USR propune desființarea Inspectoratelor pentru a rupe lanțul vicios al controlului politic asupra sistemului de educație", transmite deputatul USR Cristina Iurișniți, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.
USR subliniază că aceeași practică, de înlocuire a inspectorilor școlari în funcție de carnetul de partid, am fost aplicată și de PSD. În 2017, zeci de inspectori școlari au fost demiși și înlocuiți cu membri de partid social-democrați.
Desființarea Inspectoratelor Școlare
USR propune, în programul de guvernare pentru 2020, desființarea Inspectoratelor Școlare, iar rolul acestora să fie transferat către consiliile de administrație. De asemenea, USR propune întărirea rolului părinților în consiliile de administrație și în activitățile școlare. Tot în direcția depolitizării Educației, deputatul USR Cristina Iurișniți a depus o inițiativă legislativă care limitează mandatul rectorilor universitari la maximum două.
"Depolitizarea sistemului de educație este un prim pas către o reformă profundă, până atunci orice măsură nu este decât un joc de glezne pentru a mima interesul pentru educația din România, iar pierzătorii sunt generațiile viitoare condamnate la analfabetism funcțional și abandon școlar, criterii la care suntem fruntași în UE.", conchide deputatul USR Cristina Iurișniți, membru în Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News