USR intervine în războiul Iohannis - PSD: ”Gravitate extremă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Dan Barna
Dan Barna
Uniunea Salvaţi România (USR) cere Secretariatului General al Camerei Deputaţilor şi conducerii Monitorului Oficial (MO) "să respecte legea" şi să publice de urgenţă actul normativ emis de preşedintele Klaus Iohannis, de prelungire cu un an a mandatului şefului Statului Major al Armatei (SMAp), generalul Nicolae Ciucă.

"USR condamnă refuzul conducerii Monitorului Oficial de a publica decretul de prelungire cu un an a mandatului actualului şef al Statului Major al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. Facem un apel urgent către Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi conducerea Monitorului Oficial să respecte legea şi să publice actul normativ emis de preşedintele Klaus Iohannis", precizează preşedintele USR, Dan Barna, într-un comunicat remis sâmbătă.

USR afirmă că "destabilizarea conducerii Armatei României este un atentat la siguranţa statului", iar responsabilitatea juridică directă pentru acest "blocaj grav şi ilegal" aparţine conducerii Monitorului Oficial.

"Dacă situaţia de blocaj va continua, USR va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că responsabilii Monitorului Oficial vor fi confruntaţi cu rigorile legii", se arată în comunicat.

Atac grav

În opinia USR, faptul că decretul nu s-a publicat reprezintă un "atac (...) de o gravitate extremă" al PSD asupra comenzii Armatei române.

"Acest ultim atac al PSD, ilegal, asupra comenzii Armatei române, inclusiv prin blocarea actelor semnate de şeful statului este de o gravitate extremă. O încercare de destabilizare, o trădare brutală a intereselor statului român, cu consecinţe penale grave pentru cei care stau în spatele acestor manevre. PSD trebuie să înţeleagă că armata este a României nu a PSD-ALDE, iar conducătorul suprem al armatei este Preşedintele României. Armata României face parte din NATO şi este aliniată la doctrina de apărare a coaliţiei. Şeful PSD nu o va putea destabiliza oricare îi sunt interesele personale pentru care sacrifica cu inconştienţă poziţia ţării noastre", susţine liderul USR, Dan Barna, potrivit sursei citate.

Decretul nu a fost publicat din ordinul lui Dragnea?

Reprezentanţii USR susţin că Liviu Dragnea a dat "ordinul" de a nu se publica decretul respectiv.

"Ordinul lui Liviu Dragnea de a nu publica actul normativ este un abuz în serviciu, şeful Camerei Deputaţilor trebuie să înceteze să blocheze activitatea instituţiilor statului în fruntea cărora se află. De asemenea, iniţiativa civică Fără Penali în funcţii publice este blocată tot la ordinul său sub pretextul că angajaţii Secretariatul General nu a avut timp să copieze dosarele cu semnături", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării, informează Administraţia Prezidenţială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel