USR, acuzat de JAF de 25 de milioane de euro în Sănătate. Rafila:" Valoarea consultanţei este mai mare decât valoarea obiectivului". Mihăilă: Ciudat și spectaculos
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
USR, acuzat de JAF de 25 de milioane de euro în Sănătate. Rafila:" Valoarea consultanţei este mai mare decât valoarea obiectivului". Mihăilă: Ciudat și spectaculos / Foto: Facebook Ioana Mihăilă
USR, acuzat de JAF de 25 de milioane de euro în Sănătate. Rafila:" Valoarea consultanţei este mai mare decât valoarea obiectivului". Mihăilă: Ciudat și spectaculos / Foto: Facebook Ioana Mihăilă
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că, în perioada în care au fost la putere, miniștrii USR au alocat 25 de milioane de euro pentru consultanță și doar 5 milioane pentru funcționarea Agenției Naționale pentru Investiții în Sănătate.

Este scandal uriaș în Sănătate. Alexandru Rafila susține că ar fi vorba despre un conflict de interese în perioada în care doi foști angajați USR ai Ministerului Sănătății ar fi lucrat la realizarea proiectului de sănătate din PNRR. Ambii ar fi fost angajați și în Banca Europeană Mondială și cea de Investiții, susțin surse din minister, potrivit Realitatea Plus. Aceste instituții ar fi urmat să ofere consultanță de 25 de milioane de euro. 

Vorbim despre acuzații venite de la actualul minister, condus de Alexandru Rafila, către fostul Minister al Sănătății, condus de Ioana Mihăilă de la USR. Alexandru Rafila spune că a găsit lucruri ciudate la minister. În cadrul proiectelor pe sănătate din PNRR ar fi fost acordate 25 de milioane pentru consultanță și doar 5 milioane pentru investiții.

„Am găsit şi noi destul de multe lucruri ciudate. În primul rând, că nu am avut acces la documentele acestui program şi ceea ce a fost foarte ciudat pentru toată lumea care lucrează în Ministerul Sănătăţii este că niciun angajat din Ministerul Sănătăţii nu a lucrat sau nu a fost informat referitor la acest program. Pare destul de ciudat. A fost lucrat pe persoană fizică, nu ştiu exact cum a fost lucrat, în primul rând. Şi al doilea element este legat de faptul că de multe ori valoarea consultanţei este mai mare decât valoarea obiectivului", a declarat Alexandru Rafila.

Mihăilă neagă

Fostul ministru Ioana Mihăilă susține că de fapt în cadrul fostului Minister al Sănătății, existau două structuri care erau ineficiente, așa că a fost nevoie de crearea unei agenții formate din specialiști, numită ANDIS, formată din 22 de structuri și că într-adevăr, au fost alocate 25 de milioane pentru consultanță, însă ar fi vorba despre operațiuni majore precum ar fi realizarea studiilor de fezabilitate. Ea susține că investițiile se ridică la 1,7 miliarde de euro și nu doar 5 milioane.

„Ministrul Rafila și ”experții” din PSD ne arată din nou că nu știu cu ce se mănâncă construcția de spitale. Evident, sunt tot ”experții” care în trei ani de guvernare nu au început nici măcar unul din cele 8 spitale regionale promise de Liviu Dragnea. Acum, ca să își justifice incompetența și întârzierile cu implementarea PNRR, iese din nou la atac și trimite corpul de control al premierului să verifice modul de redactare al componentei sănătate din PNRR. Componentă care a fost printre primele finalizate din planul pe care România l-a transmis și apreciată la nivelul Comisiei Europene.Spune domnul Rafila deci că există în PNRR cheltuieli cu ”consultanța” în valoare de 25 de milioane de euro la ”investiții” de 5 milioane de euro. Sună cumva ciudat și spectaculos.", a afirmat Ioana Mihăilă într-o postare pe Facebook.

Pe de altă parte, surse din cadrul ministerului, au declarat pentru Realitatea Plus că lucrurile sunt mult mai grave. Rafila spune că reprezentanții ministerului nu au avut acces la documentele acestui program.

Cine sunt cei care au făcut programul

Realitatea Plus susține că cei doi angajați care ar fi lucrat la realizarea proiectului de sănătate din PNRR sunt Angela Migiu și Marius Ungureanu. Marius Ungureanu era șef de cabinet în mandatul ministrului Mihăilă, iar Angela Migiu era secretar de stat. Aceștia ar fi lucrat, de fapt, la  Banca Europeană Mondială și la Banca de Investiții și ar fi oferit programe de consultanță. Din documentele obținute de jurnaliști,  despre acele 22 de structuri din ANDIS reiese că nu au lucrat de fapt la aceste programe, nu au fost implicate în dezvoltarea PNRR-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel