US Intelligence: Rusia ar fi așteptat organizarea alegerilor intermediare în Statele Unite pentru a anunța retragerea din Herson
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Deși nu ar fi acordat președintelui Joe Biden un avantaj politic în vederea votului, Rusia ar fi așteptat organizarea alegerilor intermediare în Statele Unite pentru a anunța retragerea forțelor sale din Herson, în Ucraina.

Această ipoteză  a fost dezvăluită de patru surse de informații americane citate de postul CNN

Potrivit informațiilor adunate, neavând multe alte opțiuni operaționale disponibile, Rusia studia de săptămâni întregi când și cum să anunțe abandonul primei și unice capitale de provincie cucerite după invazia Ucrainei.

Încheierea alegerilor intermediare din Statele Unite, care până în ajunul votului păreau menite să elimine controlul Președintelui Biden, ar fi fost întotdeauna una dintre ”condițiile” puse de Kremlin pentru a da undă verde la retragerea din Herson.

Faptul, subliniază CNN, arată cum Rusia continuă să încerce să influențeze scenariul politic al SUA, supraestimând, probabil, impactul pe care știrea l-ar fi avut asupra rezultatului alegerilor.

Miercurea trecută, președintele Biden a subliniat, de asemenea, într-o conferință de presă, că anunțul retragerii din Kherson a venit imediat după votul din SUA. 

”Mi se pare interesant – a spus șeful Casei Albe – că (rușii) au așteptat sfârșitul alegerilor pentru o mișcare pe care știam de ceva vreme că va trebui să o facă. Este dovada că armata rusă are probleme serioase.”

Biden și-a exprimat, de asemenea, speranța că, odată cu încheierea alegerilor din SUA, Moscova ar putea face compromisuri cu privire la soarta cetățenilor americani deținuți în prezent în Rusia, în special Brittney Griner și Paul Whelan.

Tema a fost probabil discutateă ieri la Ankara de directorul CIA, William Burns, cu omologul rus Sergej Naryshkin, deși Casa Albă a subliniat că discuțiile s-au concentrat în special pe riscul unei escalade nucleare în Ucraina.

 

Citește și:

SUA îi sugerează lui Zelenski să deschidă negocieri cu Putin

Pragmatism și realism. Acestea sunt, pe scurt, cererile pe care Washington le-ar fi făcut președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski. Potrivit unei indiscreții a ziarului american Wall Street Journal citat de Europa Today, care făcea referire la câteva surse guvernamentale, consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, i-a sugerat liderului ucrainean să ia în considerare o poziție de negociere ”realistă”, în posibilitatea de a începe discuțiile cu Rusia.

Administrația americană este de fapt convinsă că în acest fel Zelenski ar putea avea mai multă pondere și pârghie asupra omologului rus. Ziarul american relatează că Sullivan l-a sfătuit pe Zelenski să înceapă să se gândească la ”cereri realiste și priorități pentru negocieri, inclusiv o reevaluare” a obiectivului de a recâștiga Crimeea, anexată Rusiei în 2014. Acestea ar fi sugestii date liderului ucrainean de a se angaja pe o cale diplomatică și de a pune capăt războiului. 

Alte voci, însă, s-au exprimat diferit. Wall Street Journal mai relatează că opțiunea diplomației câștigă amploare, mai ales în perspectiva sezonului de iarnă, cu îngrijorare tot mai mare față de creșterea prețurilor la energie și alimente. 

Euforic pentru eliberarea Hersonului, Guvernul ucrainean vrea acum să dicteze linia, grație victoriilor de pe teren. Mâna dreaptă a lui Zelensky, Mykhailo Podolyak, consideră că din punct de vedere politic și psihologic Rusia nu este încă pregătită pentru negocieri reale și retragerea trupelor. Podolyac ar lăsa o ușă deschisă dialogului: ”Se va întâmpla, dar imediat după eliberarea Donețkului și Luganskului”, spune consilierul președintelui ucrainean, scrie sursa citată.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel