Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron merg în China, după vizita lui Xi Jinping în Rusia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va călători în China alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.

Călătoria va avea loc în prima săptămână a lunii aprilie, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Informaţia a fost confirmată de președintele francez Emmanuel Macron.

I-am propus preşedintei Von der Leyen să mă însoţească pentru o parte a vizitei pentru a prezenta o voce (europeană) unită la Beijing, a spus Macron într-o conferinţă de presă desfăşurată la finalul Consiliului European de primăvară de la Bruxelles.

"Trebuie încercat la maximum să angajăm China de partea noastră"

Trebuie încercat la maximum să angajăm China de partea noastră pentru a face presiuni asupra Rusiei, pentru a nu utiliza, evident, armele chimice şi nucleare şi a opri conflictul, a reveni la masa negocierilor şi a permite respectarea dreptului internaţional, adică integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, a precizat el.

Ursula von der Leyen urmează să rostească joi, la Bruxelles, un discurs cu privire la relaţiile UE-China. În timpul discuţiilor desfăşurate în toamna anului trecut pe acest subiect, liderii europeni şi-au exprimat dorinţa de a găsi o cale proprie în relaţia cu China, fără a se alinia la Statele Unite şi a se lăsa antrenaţi într-o logică a confruntării sistematice.

În 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Vezi și:  ”Numai China poate să facă asta”. Ce a câștigat Xi Jinping după întâlnirea cu Vladimir Putin. Bogdan Chirieac, despre adevărata superputere. ”Îți tremură sufletul”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel